Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čitanje poezije u 350 gradova sveta

    Pesnici i pesnikinje iz više od 350 gradova širom sveta učestvovaće 24. septembra u dosad najvećem planetarnom čitanju poezije. Čitanje će biti održano simultano u 70 zemalja, a cilj akcije „100.000 pesnika za promene“ su društvene, ekološke i političke promene.


    Ovaj događaj, na kome će učestvovati autori iz gotovo svih zemalja u regionu, obuhvata više od 400 programa širom sveta. Pesnici, pisci i drugi umetnici sami mogu da odluče na koju će specifičnu oblast promena da se fokusiraju.

    Pokretač ove akcije Majkl Rotenberg, američki pesnik, kantautor i urednik književnog magazina „Bigbridge.org“ ističe da je opšti tematski okvir globalni mir i održivost.

    Već su najavljene akcije u Beogradu i Novom Sadu. Jedan od predviđenih događaja je novosadska izložba pesama. Kako najavljuje organizator „Kulturanova“, njihova ideja je da se kroz neobičan način prezentacije pesama, skrene pažnja ljudi na stvaralački rad pesnika i na ono što oni žele i imaju da kažu o globalnim problemima, smrti, životu, osećanjima, nepravdi… Pokušaće i da istraže na koji način se može postići neposrednija komunikacija umetnika i publike.

    Pesme koje pristignu na konkurs ([email protected]) biće odštampane na papirima i izložene tako da će publika moći lako da ih pročita i među njima izabere i uzme onu koja joj se najviše dopada. Biće napravljeno više kopija svake pesme.

    Pesme će biti objavljene na veb stranici „Sto pesnika za promene“. Organizatori će imati svoju blog stranu, na koju će stavljati pisani materijal, fotografije, video snimke i drugu dokumentaciju. Posle 24. septembra, sva prikupljena dokumentacija u vezi sa projektom će biti sačuvana zahvaljujući Stanford Univerzitetu u Kaliforniji, u okviru njihovog digitalnog programa arhiviranja.

    Na sajtu organizatora već su najavljena dva događaja u Beogradu. Jedan, u kome će učestvovati članovi Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, organizuje pesnikinja Duška Vrhovac, a drugi, koji još nije uobličen, Dobrica Kamperelić.


    Najviše događaja za sada je najavljeno u gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama (205), ali i u Kanadi (12), Meksiku (23), Indiji (24), Velikoj Britaniji (19), Australiji (14).

    Pripreme za „100.000 pesnika za promene“ i u našem regionu su u toku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE