Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Domaći med sa nedozvoljenim sastojkom

    Ogromne količine antibiotika „streptomicina“ i „hloramfenikola“ pronađene u uzorcima domaćeg meda, što može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

    Ponovo jedemo med obogaćen antibioticima, piše „Kurir“. I to ne bilo kojim, već onim koji deluju na bakterije – „streptomicinom“ i „hloramfenikolom“. Pčelari tvrde da pojedine njihove kolege koriste antibiotike za lečenje pčela i takav med, koji ni pod tačkom razno ne bi smeo da se nađe u ljudskoj ishrani, nude tržištu. Prošle godine su zbog istog problema Nemci vratili nekoliko šlepera ove namirnice.

    Doktor Miroslav Stojišić kaže za „Kurir“ da je korišćenje ovakvog meda opasno po zdravlje.

    „Često se javljaju alergije zbog uzimanja meda prepunog antibiotika. Može doći do anafilaktičkog šoka, čiji je krajnji ishod smrt. Prvo se javlja svrab, a zatim otežano disanje i gutanje. Mogu da se jave nesvestica, koma i smrt“, kaže dr Stojšić.

    Inače, firmi „Biodvig“, koja je nedavno potpisala novi ugovor s Nemcima o kupovini srpskog meda, zabranjen je izvoz jer se ispostavilo da ta namirnica sadrži „streptomicin“ i „hloramfenikol“.

    „Problem je što ova firma otkupljuje med od više pčelara, posle čega ga meša, tako da ne može da se utvrdi koji pčelari su koristili antibiotike. Zbog toga svi čekamo dodatne analize, a izvoz je obustavljen“, priča za „Kurir“ jedan od srpskih pčelara kome je propala prodaja.

    Prof. Velimir Palić iz „Biodviga“ potvrdio da problem na terenu postoji.

    „Tačno je da smo u medu pronašli antibiotike. Namirnica je još kod proizvođača, jer moramo da uradimo dodatne analize i pronađemo čiji med sadrži „streptomicin“ i „hloramfenikol“, kaže prof. Palić.

    Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede kaže da će svima koji su koristili antibiotike stići prijava.

    „Znamo za problem. Reagovaćemo. Postoje metode kojima se lako utvrđuje šta sve med sadrži u sebi. Zbog jednog nesavesnog pčelara ispaštaju hiljade onih koji rade pošteno. Antibiotika ne sme da bude u medu i trudićemo se da svi to nauče“, kazao je on za „Kurir“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE