Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednici sve manje uplaćuju doprinose

    Dug privrede za doprinose u prvih šest meseci ove godine povećao se za trećinu, sa 170 milijardi na 230 milijardi dinara. Pošto postojeći mehanizmi ne daju efekte, Vlada Srbije za septembar priprema paket mera za redovno plaćanje zarada i doprinosa, rečeno je “Blicu “ u kabinetu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.
     
    U Makedoniji je pre dve godine u okviru poreske reforme pokrenut projekat “Bruto plata” i upravo se za takav program zalaže direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević. U Makedoniji se plate i doprinosi isplaćuju preko samo jednog obrasca koji izdaje Poreska uprava. Sav novac u roku od nekoliko minuta prelazi preko računa Poreske uprave koja zadržava svoje deo dok ostatak ide na račun zaposlenih. Plata, zajedno sa doprinosima, mora da se isplati najkasnije do 15-tog u mesecu. Ukoliko kompanija kasni sa uplatom Poreska uprava u roku od 7 dana blokira račun kompanije i povlači svoj deo novca zajedno sa platom radnika. Za svaki dan kašnjenja ide kamata od 0,3 odsto.

    Plan je kako najavljuju, da se unapredi postojeća regulativa, uvedu novi kontrolni mehanizmi i uspostavi bolja koordinacija između nadležnih institucija.

     

     
    Država je samo u poslednjih pet godina na povezivanje radnog staža potrošila pet miliona evra. Kako se dug Poreskoj upravi ne smanjuje već konstantno raste, sva je prilika da će za popunjavanje “rupa” u radnim knjižicama biti potrebno još para. Za Poresku upravu najveći problem je taj što je veći deo duga nenaplativ.
     
    – Dug se uvećao jer je u međuvremenu veliki broj preduzeća otišao u stečaj ili su u procesu pripreme za privatizaciju, što ih, zahvaljujući zakonskim odredbama čini nedodirljivim za poreznike. Mi registrujemo njihove obaveze, ali ne možemo da uradimo ništa, jer se po zakonu sva potraživanja obustavljaju do okončanja postupka stečaja, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

    Za radnike čija preduzeća proglase likvidaciju, problem neisplaćenih doprinosa najverovatnije će morati da rešava ponovo država. Ostalim dužnicima, kako saznajemo u Poreskoj upravi, već od jeseni mogla bi biti data mogućnost otpisa kamate, ukoliko izmire osnovni dug.

    Za razliku od Srbije, gotovo sve zemlje u regionu, dugovanja za doprinose svele su na minimum, jer su sistem uplate i kontrole učinile efikasnijim. Tako je u Hrvatskoj, zakonski regulisana obaveza poslodavca koji mora da dostavi dokaz banci da je uplatio doprinose. Bez toga nema nikavih isplata, pa ni plata.

    – Naš problem je što je ceo platni promet prešao na banke, koje nemaju obavezu da daju podatke o svojim klijentima, pa mi tim putem ne možemo da ih kontrolišemo. Tako se dešava da Poreska uprava zbog dugovanja blokira jedan račun preduzeću, a da je vlasnik u međuvremenu otvorio još deset računa koje mi ne možemo da kontrolišemo. Da postoji bankarska obaveza davanja dokaza, mi ne bismo imali ovakve probleme – objašnjavaju u Poreskoj upravi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE