Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spremite 900 evra da preživite septembar

    Septembar tradicionalno satire kućni budžet. Odmor još nije otplaćen, a spisku novih troškova ne nazire se kraj. 
     
    Trenutno niske cene sezonskog voća i povrća teško da će neutralisati izdatke za školarce, novu garderobu i ogrev.

    Gruba računica pokazuje da će porodici sa dvoje dece pred ovu jesen zimnica, priprema za školu i ugalj odneti i do 93.000 dinara. To su skoro tri prosečne plate.

    Zimnica je, makar sada tako deluje, manji problem. Skormna zimnica izađe najmanje 10.000 dinara.
     
    Školski pribor je već ozbiljnija stavka. Osnovci u Beogradu ne moraju da brinu previše o udžbenicima, jer ih dobijaju besplatno. Ali zato za radne sveske i ostali školski pribor, u zavisnosti od uzrasta, moraju da izdvoje od 5.000 do 7.000 dinara. Za srednjoškolce računica je još složenija. Za kupovinu najneophodnijih knjiga i svezaka iz kućnog budžeta treba izdvojiti oko 20.000 dinara. Ali, to nije sve. Učenici srednjih stručnih škola za praktičnu nastavu moraju sami da kupe radnu uniformu, a u nekim školama i sredstva za rad.

    Ali u školu se ne kreće samo sa novim rancem i sveskom. Nema tog roditelja koji, ako ikako može, detetu neće obnoviti i garderobu.

    „Imam sina i ćerku i znam da moram da im kupim nove patike. To će me koštati najmanje 5.000 dinara. Za dve najjeftinije trenerke treba mi još 4.000 dinara, a za nove farmerke ukupno 5.000 dinara. Teksas jakna košta najmanje 1.000 dinara i nešto manje dukserica. Sve zajedno treba mi makar 18.000 dinara. Ako se doda još i veš i čarape, stigne se do 20.000 dinara“, kaže Tamara Marić iz Beograda.

    Većina brucoša je tu brigu do sada i izmirila, ali oni koji nastavljaju studiranje tek treba da plate školarine. One koštaju od 70.000 do čak 240.000 dinara. Na to treba dodati i udžbenike. Trošak je daleko veći za roditelje čija deca ne studiraju u rodnom gradu. Akademci u Beogradu za stan moraju da daju najmanje 150 evra mesečno. Uz to idu i troškovi života – računi, prevoz i hrana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE