Danas počinje 35. Festival filmskog scenarija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas počinje 35. Festival filmskog scenarija

  Festival filmskog scenarija, 35. po redu, počinje danas u Vrnjačkoj Banji i trajaće do 17. avgusta, a za takmičarski program odabrano je osam ostvarenja srpske kinematografije snimljenih u proteklih godinu dana.

  Festival će, kako je najavio Kulturni centar Vrnjačke Banje, otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, nakon čega će biti prikazan film “Neprijatelj” po scenariju Ðorđa Milosavljevića, u režiji Dejana Zečevića.

  U konkurenciji su i filmovi “Zajedno”, po scenariju i u režiji Mladena Matičevića, “Tilva Roš” scenariste i reditelja Nikole Ležaića, “Ma nije on takav” scenariste i reditelja Miroslava Petkovića, omnibus “Oktobar” grupe diplomaca Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

  Za nagrade se takmiče i “Boks” po scenariju Andrijane Stojković i Slavoljuba Stankovića, u režiji Stojkovićeve, “Šišanje” po scenariju Dimitrija Vojnova i Stevana Filipovića, u režiji Filipovića i “Kako su me ukrali Nemci” po scenariju Miše Radivojevića, Vladislave Vojnović i Svetozara Vlajkovića, u režiji Radivojevića.

  Na ovom specijalizovanom festivalu, koji je posvećen umetnosti pisanja za film, dodeljuju se prva, druga i treća nagrada za najbolji scenario.

  U žiriju će ove godine biti scenarista Predrag Perišić, reditelj Mihajlo Vukobratović i književnik Mihajlo Pantić.

  Za program “Mladi lavovi” odabrano je 11 kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova čiji su autori još studenti Fakulteta dramskih umetnosti i Akademije umetnosti iz Beograda. Žiri će u toj selekciji dodeliti nagradu za najbolji film.

  Prateći program “Preko plota” predstaviće publici aktuelne filmove iz regiona. To su “Ako zrno ne umre” Siniše Dragina, u koprodukciji Srbije, Austrije i Rumunije, makedonsko-srpska koprodukcija “Pank nije mrtav” Vladimira Blaževskog, bosanski “Cirkus Kolumbija” Danisa Tanovića i crnogorski omnibus “Ljubav, ožiljci” studenata Akademije umetnosti sa Cetinja.

  Tradicionalni simpozijum ovoga puta baviće se temom “Pisanje za film i televiziju u novom milenijumu”.

  Organizator FFS-a je Kulturni centar Vrnjačke Banje, a direktor je filmski novinar, kritičar i autor Milan Nikodijević.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE