Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta ispod 78 dolara zbog straha od recesije u SAD

    Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na najniži iznos u poslednjih gotovo godinu dana, usled panične prodaje hartija od vrednosti i sirovina izazvane strahovanjem investitora da su SAD na pragu novog talasa recesije.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u septembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 3,48 dolara na 77,83 dolara za barel, što je najniži iznos od septembra 2010, dok je u isto vreme evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 4,68 dolara na 99,06 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Sniženje kreditnog rejtinga SAD-a od strane agencije „Standard end Purs“ u petak sa maksimalne ocene AAA za jedan stepen na AA+ je ove sedmice izazvalo paniku ulagača.

    Trgovci naftom prate dešavanja na berzama akcija kako bi procenili raspoloženje investitora, a juče je glavni američki berzanski indeks – „Dau DŽons indastrijal“ – pao za čak 634,76 poena ili 5,6 odsto, što je šesti najveći pad tog indeksa u poenima u poslednjih 112 godina.

    „Očito je da se nalazimo na početku još jedne globalne finansijske krize“, izjavio je analitičar firme „NUS konsalting“, Ričard Sultanijan, koji očekuje da će ove godine sirova nafta prvo pojeftiniti na između 55 i 60 dolara za barel, da bi se u četvrtom kvartalu ipak oporavila na oko 75 dolara za barel.

    Ulagači iščekuju da popodne Organizacija zemalja izvoznica nafte i statistička služba američkog Ministarstva energetike objave najnovije prognoze potrošnje najvažnije energetske sirovine.

    Sirova nafta je do danas pojeftinila za čak 32 odsto u odnosu na nivo iz maja od oko 115 dolara za barel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE