Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Doboj: Bošnjaci stali na put hidrocentrali

    Osim protivljenja Bošnjaka iz Kotorskog, otklonjene su sve dileme u vezi s gradnjom više protočnih hidrocentrala na reci Bosni, nakon što je i Vlada RS donela odluku o prihvatanju donacije Evropske komisije za finansiranje projekta.

    Odluka je doneta na osnovu sporazuma o saradnji nemačke vlade, banaka i Saveta ministara BiH, a Evropska komisija će na osnovu toga doznačiti 5.390.000 evra za finansiranje projekta “Cevna 3”. Sredstva su namenjena za finansiranje pripremnih radova i konsultantske usluge. Reč je o gradnji hidrocentrale na reci Bosni, jačine 13,8 megavata, a krajnji korisnik sredstava je “Elektro Doboj”, koji će do kraja 2015. i provoditi projekat.

    Početkom godine je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS primilo zahtev za izdavanje ekološke dozvole za izgradnju MHE, nakon čega su građani pozvani da izvrše uvid u dokumentaciju i daju svoje mišljenje. Nije bilo većih primedbi, osim izričitih protivljenja meštana bošnjačkog povratničkog naselja Kotorsko.

    Zemljište ne damo, bez obzira na to što ćemo dobiti naknadu za njega, jer to treba da znači da se moramo seliti sa naših vekovnih ognjišta. Zato neka niko ne dolazi na to područje i ne započinje gradnju, jer ćemo to sprečiti – izričit je predstavnik nezadovoljnika iz Kotorskog Asim Đuherić.

    Vlada RS je za dodelila koncesije za gradnju još pre sedam godina, kada je ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi RS, a kasnije predsednik RS, bio sada pokojni Milan Jelić. Nakon toga, usledile su brojne rasprave o opravdanosti ove investicije, pa i protivljenja. Posebno Bošnjaka iz Kotorskog, koji su bili odlučni su da ne dozvole gradnju jedne od hidrocentrala na reci Bosni u blizini njihovog naselja.

    Opštinske vlasti u Doboju prozvane su da Turcima nisu dale pouzdane podatke o rešenim imovinskim odnosima na mestu gde se treba graditi hidrocentrala. Međutim, iz opštine se nisu mnogo obazirali na ova negodovanja, tvrdeći da su svi sporovi rešeni i da je projekat na reci Bosni od velike važnosti za razvoj lokalne zajednice, ali i ukupnog sektora elektroprivrede RS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE