Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raznovrstan muzički program na Dunav festu

    Prvi „Dunav fest“, međunarodni festival pokrenut sa idejom da ukaže na vekovnu povezanost najznačajnije evropske reke Dunav i Beogradske tvrđave, na prožimanje kultura, održaće se od 31. avgusta do 11. septembra na tri lokacije – u Kuli Nebojša kao centralnom festivalskom prostoru, na platou Beton hale i u Barutani.

    Dunav fest otvoriće muzičko scensko delo „Poslednje putovanje Rige od Fere“ koje će biti izvedeno na brodu, tokom plovidbe Dunavom, nastalo na dokumentarnoj građi i po motivima priče Ive Andrića.

    Muzičku priču o grčkom revolucionaru, pesniku i heroju, žrtvi ustanka protiv Osmanskog carstva obešenom u kuli Nebojša na Kalemegdanu, ispričacće lautista Edin Karamazov i sopran Katarina Jovanović.

    Dvoje umetnika, u nedavno rekonstruisanoj kuli Nebojša, održaće koncert klasične muzike pod vedrim nebom. Izvešće dela Johana Sebastijana Baha, Fridriha Hendla i Manuela de Falje, muziku koja se slušala u Evropi dok je Riga od Fere (1757-1798) bio zatočen u kuli Nebojša i živeo poslednje dane.

    Na prvom „Dunav festu“ premijeru će imati kompozicija „Istar“, staroslovensko ime za Dunav, mladog srpskog kompozitora Ivana Brkljačića koju će izvesti 20 muzičara a Gudači Svetog Ðorđa održaće koncert pod nazivom „Muzika na vodi“

    U Barutani će nastupiti tri muzička sastava iz 3 zemlje, svaki sa različitim pristupom muzičkoj tradiciji i inovaciji: švedski džez sastav koji su pre dve godine oformili Mats Gustafson i Per-Ake Holmlander, iz Mađarske veliki majstor na cimbalu Kalman Balogh sa svojim sastavom sa kojim već 15 godina svira romsku muziku i iz Srbije Boris Kovač i la Campanella, bend sa kojim je više puta učestvovao na Dunavskim festivalima širom Evrope izvodeći muziku koja je mešavina roka, džeza i world muzike.

    U okviru pratećeg programa u Barutani, koji će se baviti mitologijom i istorijom umetničke fotografije koja obrađuje ovu temu, biće postavljena izložba i film Rastka Ćirića „Ale i bauci“ a šetalište kod Beton hale biće mesto za one izložbe koje na originalan način prezentuju Dunav, preplitanje kultura i njihov međusoban uticaj.

    Festival organizuje JP „Beogradska tvrđava“ uz podršku Ministarstva kulture i Skupštine grada Beograda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE