Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očevi neće na „porodiljsko“

    Mali broj muškaraca u Srbiji uzima odsustvo radi nege deteta. Tek 10 očeva u Beogradu na ”porodiljskom”


    Muskarci u Srbiji i dalje nisu zainteresovani da umesto svojih supruga idu na ”porodiljsko” bolovanje. Tek pokoji, u Beogradu ih je desetak, odluči da svoje radno mesto zameni povijanjem, hranjenjem i čuvanjem bebe.

    Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prošle godine je za negu deteta na odsustvu bilo 6.326 osoba. Od toga 328 muškaraca. Njih 324 nije radilo zbog nege deteta mlađeg od tri godine, dok je četvorica očeva uzelo bolovanje kako bi bili uz dete starije od tri godine.

    Jedan od bitnih razloga, zbog kojeg se tata ne prihvata ovog ”posla” jeste osuda okoline, sramota od prijatelja i etiketa ”papučara”. Mnogi muškarci smatraju da je majci mesto uz dete, dok oni treba da izdržavaju porodicu. Vremena su se, međutim, delimično promenila, pa se događa da je žena ta koja znatno više zarađuje od supruga.

    – I kad imamo porodicu u kojoj otac želi da uzme plaćeno odsustvo radi nege deteta, dešava se da mu poslodavac to ne dozvoli. Neki od njih ne smeju šefa ni da pitaju, jer se plaše da će dobiti otkaz kad se vrate na posao. Svakako, kod nas postoji i veliki kulturološki problem da glava porodice sedi i čuva dete, dok žena materijalno izdržava porodicu – objašnjava Dragana Soćanin, predsednik Udruženja ”Roditelj”.

    Kako objašnjava Soćaninova, obavezno porodiljsko bolovanje traje tri meseca i otac ne može da ga koristi u tom periodu. Izuzeci su ako je majka napustila dete, bolesna je ili je umrla.

    – Tužno je što je užasno mali procenat očeva koji uzimaju bolovanje za negu detata posle trećeg meseca. I ti koji uzimaju, uglavnom su samohrani očevi. O tome koliko je taj procenat mali govori i podatak o broju muškaraca koji idu na bolovanje kada je dete bolesno. I tu je majka ta koja ne ide na posao – ističe Soćanin.

    U Švedskoj veliki plus



    Jedna od zemalja koja pozitivno gleda na ideju da očevi uzimaju ”porodiljsko” bolovanje jeste – Švedska. Kod njih se to upisuje i u biografiju, pa kada se traži neki drugi posao izuzetno se uvažava. Švedski poslodavci smatraju da je muškarac koji provede više od 60 dana sam sa detetom idealan da radi pod pritiskom i stresom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE