Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbegnite zamke prezaštitničkog roditeljstva

    Prezaštitnički nastrojeni roditelji uglavnom žele i svojski se trude da zaštite svoju decu od svih mogućih životnih nedaća, od bola i povreda, od nesreće, loših iskustava i odbacivanja, od tuge, neuspeha i razočaranja.


    Treba da budete svesni, kao roditelji, da to možda nije najbolji način da od vaše dece napravite ljude koje ćete spremne otpustiti u svet.

    Deca se dok odrastaju polako kreću prema trenutku u svom životu kada će postati odrasli i samostalni ljudi. Napreduju od potpune zavisnosti u prvim godinama života do višeg stepena nezavisnosti u tinejdžerskim godinama, kada imaju sposobnosti koje su u međuvremenu stekli i razvili.

    Roditelji mogu da budu preterano zaštitnički nastrojeni prema svojoj deci i pokušati da ograniče stepen njihove nezavisnosti. Postoje mnoge opasnosti sa kojima se deca sreću u procesu odrastanja kao što su droga, alkohol, nasilje u školama. Zbog svega nabrojanog, kao i brojnih drugih okolnosti, roditelji mogu da pomisle da je potpuno opravdano da preterano štite svoju decu. Postoje, međutim, nuspojave, ili loše strane prezaštitničkog roditeljstva. Evo nekih:

    Nedostatak samopouzdanja
    Prezaštitnički nastrojeni roditelji šalju deci poruku kako ona ne mogu sama da se nose sa životnim izazovima. To može da dovede do nedostatka samopouzdanja kod dece. Oni bi mogli da pomisle kako njihovi roditelji nemaju poverenje u njih, odnosno u njihovu sposobnost da će sami moći da reše svoje probleme. Takva deca stvarno ne mogu da ostvare uspeh u životu bez vođstva svojih roditelja. Ili makar misle da ne mogu.


    Iluzija kontrole

    Roditelji „prezaštitnici“ čvrsto veruju da kontrolom štite svoju decu, međutim to je samo privid kontrole. Deca se, naročito u doba adolescencije, mogu pobuniti protiv takve kontrole i razbiti ovu iluziju.

    Preuzimanje rizika
    Kada dođu u tinejdžerske godine, deca će većinu vremena provoditi bez roditelja. Ta sloboda može dovesti decu prezaštitnički nastrojenih roditelja u situaciju da moraju da preuzimaju veće rizike nego njihovi vršnjaci. To se može desiti zato jer ova deca nisu mogla da razviju odgovornost za svoje postupke, s obzirom da su bila previše zaštićena. Tinejdžerske godine i nemogućnost preuzimanja odgovornosti za sopstvene postupke nisu dobra kombinacija.

    Nedostatak samopoštovanja
    Prezaštitničko roditeljstvo može da izazove nedostatak razvoja samopoštovanja kod deteta. To je zato što se detetu ne dozvoljava da se suoči sa izazovima bez roditeljske intervencije. Samopoštovanje kod dece se razvija na način da se sami suočavaju sa izazovima (uspešno ili neuspešno), a to im može biti uskraćeno ako su previše zaštićeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE