Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čokolada – raj za nepce, pakao za zdravlje

    Velika većina ljudi naprosto obožava čokoladu. Ne mogu odoleti i ne pojesti još jedan komadić te poslastice iako su svesni da je jako loša po zdravlje.
    Gotovo sve današnje čokolade kuvaju se na visokim temperaturama, pri čemu im se dodaju ogromne količine belog šećera, mleka, zasićenih masti, ulja i brojnih E-ova. Zatim sve zajedno prolazi kroz hemijske procese proizvodnje.
    S obzirom na brojne kampanje koje su zadnjih godina dokazivale blagodati kakaa i čokolade kao namirnice koja ga sadrži najviše, prodaja se udvostručila u zadnjih 5 godina. Sad u računicu dodajte novac, milione i milijarde koje se vrte i sve vam je jasno.
    S druge strane blagodati kakaa, ali onog neobrađenog, sa stabla Teobroma čije se ime prevodi kao „Hrana bogova“ donosi vam ogromnu količinu antioksidansa, žive enzime, kao i obilje zdravih hranjivih sastojaka. 
    Studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet govori kako je zrno kakaa jedan od najbogatijih izvora antioksidansa, lako probavljivih sastojaka za metabolizam čoveka. Osim toga zrna sadrže i magnezijum, feniletilamin, agrinine, polifenole, serotonin, gvožđe, kalcijum, fosfor, kalijum, vitamine A,B,C,D i E.
    Dodatne studije u Nemačkoj (časopis Prehrana) utvrdili su kako žene koje konzumiraju kakao zrna imaju zategnutiju kožu, sjajniji i mlađi izgled.
    Pa u čemu je onda problem, mogli biste se zapitati?
    Problem je u tome što klasična čokolada nema ni mrvicu od svih ovih gore nabrojanih kvaliteta kakaa! Konvencionalna čokolada i dalje je samo nezdravi slatkiš, a s napretkom nauke i onaj mali postotak kakaa kojeg su sadržavale sve više zamjenjuju neki hemijski sastavi.
    Želite li se osladiti, nabavite sirova zrna i njih konzumirajte! Pomešani s mlekom, bananom, žitnim pahuljicama, kao čokoladni frape, ili kao grickalica uz film doprineće vašem zdravlju. I upamtite čokolada nije zdrava, ma koliko mi pričali o tome!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE