Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vršac: Tehnološki park opet radi

    Tehnološki park u Vršcu do kraja avgusta trebalo bi da dobije upotrebnu dozvolu, a interesovanje za otvaranje proizvodnih pogona na izlazu iz grada prema Beogradu sve je veće. Čak dvanaest potencijalnih investitora poslalo je pisma o namerama, ali će novi stanovnici tehnološkog parka, osim „Frezenijusa“ i „Lamp san prospera“, koji su već rezervisali tri parcele, biti poznati tek posle licitacije.


    U skladu sa ranije donetim skupštinskim odlukama, privrednici su izrazili nameru da zajedno investiraju oko 50 miliona evra u nove pogone i uposle oko hiljadu Vrščana. Zato je lokalna samouprava odlučila da im izađe u susret i omogući određene povlastice, a pre svega oslobađanje od plaćanja raznih taksi. To su im predočili na zajedničkom sastanku, održanom u hotelu „Vila Breg“.

    – Investitore možemo osloboditi nekih lokalnih komunalnih taksi, kao što su firmarina i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Osim ovoga, oni će imati punu logističku podršku lokalne samouprave kada je reč o dobijanju subvencija od nadležnih institucija za izvozno orijentisanu proizvodnju i za otvaranje novih radnih mesta – kaže Stevica Nazarčić, predsednik SO Vršac.

    Na ovaj način, opština Vršac želi da stvori dobar poslovni ambijent koji će privući investitore. Prema prvim očekivanjima, tokom početnog perioda u tehnološkom parku će biti otvorena 282 radna mesta, a u četvorogodišnjem periodu oko 950, i to u dvadesetak preduzeća.

    – Osim rešavanja pitanja nezaposlenosti, jedna od pogodnosti za Vršac jeste i to što će sve te firme imati sedište u našem gradu, a prema novom zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, čak 80 odsto prihoda od poreza na zarade će se sliti u opštinski budžet. To je ključno za dalji razvoj Vršca – predočava Čedomir Živković, predsednik te opštine.

    Samopouzdanje iz inkubatora 
     
    Zoran Tomić, direktor preduzeća „Tehnološki park“, kaže da je u planu otvaranje biznis inkubatora za obuku mladih preduzetnika. – To će biti institucija koja će pomoći mladim preduzetnicima da započnu biznis u uslovima koji će za njih biti beneficirani. Oni bi kroz tu obuku trebalo da steknu samopouzdanje i iskustvo, koje će kasnije pretočiti u neke nove industrijske zone – kaže Tomić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE