Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aleksandrovac: Armirali formulu uspeha

    Aleksandrovačke „Armature“ čak 90 odsto proizvodnje izvoze u Evropsku Uniju. Obrt blizu osam miliona evra. Prošle godine zaposlili 42 nova radnika


    U proizvodnim halama preduzeća „Armature“, jednoj od najvećih uzdanica ovdašnje privrede, vri kao u košnici. Za mašinama u nizu, podmlađeni, nasmejani majstorski kadar. U pogonima kovačnice i mašinske obrade punom parom proizvode priključke za pneumatiku i hidrauliku, devedeset odsto namenjene izvozu na strana tržišta.

    Na čelu jedne od retkih fabrika u Srbiji koje se mogu pohvaliti dobrim poslom je Aleksandar Starinac. Direktor proizvodnje u „Armaturama“, Milivoje Katančević, kaže da, kad bi imali veće proizvodne kapacitete, i njih bi uposlili.

    – Jedno značajno investiciono ulaganje pomoglo bi nam da udvostručimo kapacitete. U dogovoru sa poslovnim bankama i investitorima planiramo zamašno ulaganje od četiri miliona evra u naredne četiri godine. Već imamo spremnu investiciju od oko pola miliona evra za novu opremu i najsavremenije mašine. To će nam omogućiti da odgovorimo zahtevima kupaca i da apsolutno garantujemo ugovorenu isporuku. U oblasti proizvodnje priključaka za hidrauliku i pneumatiku lideri smo na Balkanu. Imamo zaokruženu celinu – proizvodnju, galvanizaciju i magacine – kaže Katančević.

    „Armature“ postoje od 1965. godine i sve do 2006. su poslovale kao jedno od 19 društava u sistemu trsteničke „Prve petoletke“. Sada su samostalna fabrika. Najveći kupci su im Nemci, Italijani, Belgijanci i Grci. U toku je povratak na tržište Rusije „na velika vrata“. O uspešnosti ove firme svedoči i mesečna realizacija koja dostiže, a nekada i premaši, 700.000 evra. Tokom protekle godine zaposlili su 42 nova radnika, koji su podmladili kvalifikovani kadar u proizvodnji. Zaposlili su i dva visokoškolovana inženjera. Protekle nedelje posetio ih je ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag.

    Svetska kriza je tokom 2009. i u prvoj polovini 2010. godine delom smanjila tražnju. Srećom, kvalitet proizvoda „Armatura“ poslednjih meseci ponovo zauzima svoje mesto na inostranom tržištu.

    – Slušamo o tome kako treba da budemo deo EU, a mi smo svojim proizvodima tamo već punih 25 godina – kaže naš sagovornik Milivoje Katančević.

    Zadovoljni radnici 
     
    Atmosfera uz zujanje mašina nije nam omogućila da se raspričamo sa radnicima. – Kako je drugima, mi smo odlično – rekli su nam radnici na reglerima Goran Bondžić i Srećko Radulović, i majstori „od klase“ Snežana Džamić i Dragana Andrić, koje su metalostrugarsku školu završile po starom sistemu. Prosek zarada u „Armaturama“ je 35.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE