Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uticaj čajeva na zdravlje

    Činjenica je da se čaj u našemu društvu ne konzumira koliko i kafa i ostala pića. Kultura ispijanja čaja još uvek nije dovoljno razvijena, kako u Srbiji, tako i u celom svetu, a dobrobiti čaja još nisu svima poznate.


    Kvalitet čaja zavisi od samog čaja, vode u kojoj se čaj kuva  i od posude u kojoj čaj pripremamo. U idealnom slučaju voda za čaj treba biti bez hlora, posuda za kuvanje od neutralnog materijala, a čajnik od stakla ili porculana. Zavisno od vrste čaja, voda treba biti provrela, blizu vrenja ili nešto hladnija. Vrećica čaja ili rinfuz čaj drži se u vodi dva do pet minuta.
     
    Čaj možemo obogatiti raznoraznim dodacima. U Srbiji se čaj uglavnom pije sa šećerom, medom i limunom, ponekad i cimetom. U Rusiji se čaj pije s mnogo šećera, meda ili čak s marmeladom pa služi kao jako energetsko piće. U Japanu se pak, kako bi se u potpunosti uživalo u prirodnoj aroma čaja, čaj pije bez ikakvih dodataka. U Velikoj se Britaniji najčešće pije crni čaj, i to s mlekom i šećerom. Na Tibetu čaj začinjavaju solju i maslacem.
     
    Ispijanje tri ili više šoljica čaja dnevno je zdravo, ako ne i zdravije od konzumiranja vode, tvrde britanski naučnici. Čaj takođe štiti zube od nakupljanja naslaga i karijesa, a ujedno i čini kosti gušćima i jačima. Šoljica čaja sadrži fluor koji je dobar za razvoj zdravih zubi i čuva njihovu čvrstoću.
     
    Crni čaj


    Crni čaj sadrži antioksidans polifenol, koji uništava štetne slobodne radikale i podiže otpornost organizma na infekcije. Crni čaj zbog sadržanih sastojaka (kofeina) deluje stimulativno i okrepljujuće pa smanjuje pospanosti i umor. Jedna šojlica sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kafe.
     
    Zeleni čaj


    Zeleni čaj tradicionalni je čaj kineskog porekla. Zeleni čaj je sušen, a ne fermentiran, za razliku od crnog čaja, pa zadržava više hranljivih sastojaka i ima više antioksidansa koji podižu imunitet i zaustavljaju starenje. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može sprečiti široku paletu bolesti, uključujući dijabetes i rak želuca, prostate i pluća. Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprečavanju nastanka akni. Takođe pomaže u snižavanju holesterola, a bolji je od crnog i u «zaštiti» od Alzheimerove bolesti. Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost.
     
    Rooibos iliti crveni čaj


    Fermentirani, osušeni i usitnjeni listovi Rooibosa koriste se kao sirovina za pripremu vrlo ugodnog i zdravog čajnog napitka. Smatra se jednim od najzdravijih čajeva. To je jedini prirodni crveni čaj, koji ne sadrži kofein. Šoljica ovog čaja pre spavanja osigurava miran san, smanjuje nervozu, a pomaže čak i kod blage depresije. Bogatiji je antioksidantima od crnog čaja. Dobar je za kožu, a može pomoći i kod prevencije bolesti poput raka. Rooibos čaj osvežava kožu i kosu direktno nanesen, a uz to i vrlo brzo otklanja perut. Dokazano je da umiruje grčeve u crevima, posebno kod male dece ili kod starijih osoba. Vrlo jak i ugodan mineralni napitak posebno potreban aktivnim ljudima, deci i starijim osobama. Konzumirati ga mogu i dijabetičari, bubrežni bolesnici, jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu.
     
    Beli čaj


    Beli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovečnosti i lepote. Dok se crni čaj dobija od lišća, beli se dobija od pupoljaka. To mu daje još zdravija svojstva od zelenog čaja. Izuzetno je bogat antioksidantima, sastojicima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Pije se i preventivno jer jača imuni sistem.  Blažeg je ukusa od crnog čaja i može se piti i bez mleka.
     
    Biljni čajevi


    Biljni čajevi imaju niz dobrobiti. Čaj od mente podstiče proizvodnju «probavnih sokova» te tako umiruje sindrom iritabilnog creva i pomaže u probavi. Čista kamilica pak smiruje živce i opušta mišiće, a takođe je dobar napitak za pre spavanja. Čaj od cveta bazge (simbucus nigra) pomaže u smanjenju simptoma alergije. Biljni čajevi nemaju kofeina. Čaj peperminta pomaže u probavi, a istraživanja pokazuju i da ima umirujući učinak na grčeve u trbuhu ili probavi. Čaj đumbira dobar je protiv mučnine, a čaj od lišća maline dobar je u kasnoj trudnoći i kod menstrualnih tegoba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE