Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski filmovi na Sarajevo film festivalu

    Dokumentarni filmovi Mladena Matičevića, Mile Turajlić i Gorana Stankovića biće u konkurenciji za nagradu „Srce Sarajeva“ na 17. Sarajevo film festivalu, koji se održava od 22. do 30. jula, najavljeno je na sajtu manifestacije.

    U takmičarskoj selekciji dokumentarnih filmova, među 23 ostvarenja, uvršteni su i dokumentarci „Trči za život“ Matičevića, „Sinema komunisto“ Turajlićeve i „Polazak“ Gorana Stankovića.

    Srpska kinematografija ove godine nije zastupljena u takmičarskoj selekciji igranih filmova, ali je prethodne dve godine imala mnogo uspeha.

    Naime, prošle godine nagradu „Srce Sarajeva“ u konkurenciji igranih filmova, odnelo je ostvarenje „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, dok je za najboljeg glumca proglašen Marko Todorović, za ulogu u istom filmu.

    Najbolji igrani film 15. Sarajevo film festivala bio je „Ordineri pipl“ (Ordinary people) Vladimira Perišića, a Relja Popović je proglašen za najboljeg glumca.

    Ovogodišnja sekcija bosansko-hercegovačkih filmova obuhvata i dva filma rađena u koprodukciji sa Srbijom – „Motel Nana“ Predraga Velinovića i „Neprijatelj“ Dejana Zečevića.

    U okviru „Panorame“ biće prikazan film „Beli beli svet“ Olega Novkovića, rađen u srpsko-nemačko-švedskoj koprodukciji, dok je ostvarenje „Scene sa ženama“ Nikole Ljuce, u koprodukciji Srbije i BiH, u selekciji „Sarajevo grad filma“. Ljuca će na festivalu predstaviti i svoj projekat u razvoju „Humidity“.

    Među više od 50 gostiju festivala biće priznati nemački reditelj Vim Venders koji će prikazati svoje najnovije ostvarenje „Pina“ i zajedno sa svojim studentima sa Akademije primenjene umetnosti iz Hamburga učestvovati u petom Sarajevo talent kampusu, koji se realizuje u saradnji sa Berlinskim filmskim festivalom.

    Tu su i režiseri Pjer Žalica, Konstantin Bojanov, Argiris Papadimitropoulos, Goran Hugo Olson, Alimani Bujar, Susan Bir, Lukrecia Martel, Oleg Novković, Danis Tanović, Jan Vogel, glumci Efet Abazi, Luli Bitri, Luka Cimprič, Ada Condesku, Mirela Naska i drugi.

    U okviru muzičkog programa „Heineken Music Stage“, koji tradicionalno prati Sarajevo film festival, koncert će 24. jula održati grupa „Bajaga i Instruktori“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE