Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencije za struju od pet i sedam maraka

    Vlada FBiH donela je danas odluku kojom će, zbog poskupljenja struje, obezbediti subvencije za penzionere s najnižom penzijom i korisnike stalne novčane pomoći.

    Ovom odlukom panzioneri sa minimalnom penzijom od 310 KM i korisnici novčane pomoći mesečno će dobijati po 5,5 KM, odnosno sedam KM. Subvencija od 5,5 KM dodeljuje im se ukoliko, prema računima za električnu energiju, ne potroše više od 268 kWh mesečno, ako su potrošači „Elektroprivrede BiH“ Sarajevo. Limit potrošnje za potrošače „Elektroprivrede HZHB“ Mostar je 348 kWh mesečno, a odobrena im je subvencija od sedam KM. Ova odluka primenjivaće se od 1. avgusta.

    „Federalni Zavod MIO/PIO dužan je dostavljati elektroprivredama spisak korisnika najniže penzije, a kopiju spiska Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, za svaki mesec posebno, a najkasnije do sedmog dana u tekućem mesecu“, saopštili su iz Vlade FBiH.

    Navode da će pravo na subvenciju kupac moći ostvariti na samo jednom mernom mestu, a iskazivaće se na računima za utrošenu električnu energiju od 1. avgusta.

    Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH kažu da su i sami uticali na ovu odluku Vlade.

    „Učestvovali smo u nacrtu ove odluke, ali nije se moglo izvući više novaca od ovog što daju za subvencije. Odlukom će biti obuhvaćeno oko 226.000 panzionera s najnižiom penzijom i oko 60.000 korisnika socijalne pomoći. Ova mera Vladu će koštati od šest do deset miliona KM godišnje“, rekao je Omer Omerefendić, predsednik ovog udruženja.

    Omerefendić tvrdi da će subvencioniranje trajati do kraja 2013. godine, a predložili su da se u narednom periodu uključe penzioneri koji imaju penzije manje od 400 KM.

    Nermin Nikšić, federalni premijer, kazao je da je razlika u subvencijama nastala jer je prosečan račun u EP HZHB veći zato što se njihovi korisnici zbog nedostatka plina greju na struju.

    „Kupci EP HZHB već godinama plaćaju skuplju struju, ali do sada nije bilo pokušaja da se napravi socijalni program za ove građane. Donošenjem odluke, koja se odnosi na celu teritoriju FBiH, Vlada potvrđuje da podjednako brine za sve njene građane. Posebno je važno da za ostvarivanje prava na subvenciju korisnici neće morati vaditi bilo kakve dodatne dokumente i potvrde“, kazao je Nikšić.

    Fikret Čaušević, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu, kazao je da je ova odluka Vlade najbolje rešenje u ovom trenutku.

    „Mnogo logičnije bi bilo da se uvede različita stopa poreza za bogate i siromašne. Sada svi plaćaju isto, a siromašni, kojih je u našoj zemlji jako mnogo, podnose veći teret. Odluka Vlade je dobra, ali treba da bude samo početak pomoći najugroženijim kategorijama“, kaže Čaušević.

    Električna energija za domaćinstva od 1. jula je skuplja za 15,77 odsto, dok je struja za mala i srednja preduzeća skuplja za 4,98 odsto, a za velika preduzeća 11,45 odsto. Za specijalne potrošače cena je veća za 12,72 odsto, a za javnu rasvetu 2,29 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE