Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tadić: Uhapšen Hadžić, Srbija zatvorila najteže poglavlje


    Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas u Beogradu na vanrednoj konferenciji za novinare da je rano jutros na Fruškoj Gori uhapšen poslednji haški begunac Goran Hadžić, čime je Srbija ispunila svoju međunarodnu obavezu i, pre svega, moralnu dužnost.

    „Srbija je završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom i zatvorila jednu tešku stranicu naše istorije“, rekao je Tadić i ukazao da je ovo hapšenje veoma značajno za proces pomirenja u regionu.

    Hadžića su jutros u 8,24 sati u reonu Fruške Gore uhapsili pripadnici Bezbednosno informativne agencije, rekao je Tadić i čestitao svima koji su bili angažovani, članovima saveta za nacionalnu bezbednost, Akcionog tima za saradnju sa Hagom i bezbednosnim agencijama i službama.

    Predsednik Srbije je demantovao unapred sve moguće spekulacije da je Srbija znala gde se nalazio Goran Hadžić: „To su neistinite informacije“.

    On je takođe demantovao da je Hadžić uhapšen između manastira Krušedol i jednog vojnog objekta i odbacio sve moguće spekulacije u tom kontekstu koje idu ka manastiru i Vojsci Srbije.

    Predsednik Srbije je, na pitanje novinara da li sada očekuje reakciju Evropske unije i da li će hapšenje Hadžića pomoći Srbiji da dobije status kandidata, odgovorio:

    “ Videćemo. Više puta sam rekao da se ovde ne radi o nekakvoj trgovini, nego o ispunjavanju vlastitih obaveza. Mi smo svoje obaveze zavrsili“, rekao je Tadić.

    On je dodao da je Srbija Iskreno sarađivala sa Haškim tribunalom i podsetio da je lično obećao da će ta saradnja biti završena , što je i učinjeno.

    „Učinili smo to zbog žrtava drugih naroda, poverenje i promena sistema vrenosti i nikakvi pritisci u vezi sa hapšejem nisu imali nikakvu objektivnost. Pritisci nemaju nikakvu delotvornost i kada je reč o Kosovu, ne funkckonišemo pod pritiscima“, naglasio je Tadić.

    Prema njegovim rečima, za Srbiju su iznad svega njene zakonske obaveze, ali i svest da je to suštinska pretpostavka evropskih integracija.

    On je dodao da će danas razgovarati sa mnogim evropskim sagovornicima, ali i da od Evrope ne očekuje ništa posebno, jer je hapšenje Hadžića bila obaveza Srbije.

    „Šefovi država članica EU će odlučivati o tome u decembru“, rekao je Tadić.

    On je podsetio da u EU vlada kriza koja nije povoljna za proširnje, dodavši da bi bila tragična greška u koliko bi proces proširenja bio zaustavljen.

    „Svi prave greške, pa tako i predstavnici EU kada misle da proširenje treba zaustaviti, to bi bila tragična greška koju bi skupo platili i zemlje Zapadnog Balkana i EU“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE