Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hongkong: Plastifikatori u antibiotiku firme GSK

    Hongkonške zdravstvene vlasti su naložile kompaniji GlaksoSmitKlajn da sa njihovog tržišta povuče antibiotik „augmentin“ jer sadrži hemijske aditive, upozoravajući da će možda pokrenuti i pravni postupak protiv britanskog proizvođača lekova.

    Utvrđeno je da taj antibiotik sadrži nekoliko plastifikatora (tečnih ili čvrstih materija koje se koriste za promenu visokoznosti, elastičnosti ili jačine plastičnih materijala), među kojima i disodecil ftalat (DIDP), prenosi AFP.

    Zdravstvene vlasti Hongkonga su i prošlog meseca naložile povlačenje jednog antibiotika u sirupu, namenjenog deci, takođe zbog toga što je sadržao DIDP.

    Hongkonški stručnjaci napominju da količina hemikalija utvrđena u tabletama „augmentina“ verovatno nije takva da bi imala akutno neželjeno dejstvo na ljude, ukoliko bi se lek uzimao prema uputstvu, ali da je njegov kvalitet doveden u pitanje, s obzirom na to da kompanija GSK nije dala zadovoljavajuće objašnjenje prisustva plastifikatora u njemu.

    U britanskoj kompaniji ističu da su naložili hitnu i temeljnu istragu o tome otkud plastifikatori u „augmentinu“, budući da oni nisu namereno korišćeni. Istovremeno napominju da je nivo utvrđen u Hongkongu značajno niži od onoga koji bi se u SAD i Evropi smatrao štetnim po zdravlje ljudi.

    Kina, Južna Koreja, Filipini i Hongkong su ranije ove godine zabranili uvoz nekih vrsta hrane i pića sa Tajvana zbog toga što su u njima utvrđeni plastifikatori, koji po tvrdnjama stručnjaka mogu da izazovu hormonalne probleme kod mlađih osoba..

    Tajvansko javno tužilašto je u junu objavilo kako će zahtevati dugotrajne zatvorske kazne za četvoro ljudi za koje je utvrđeno da su dotične hemikalije prodavali proizvođačima hrane, izazvavši najveći skandal na ovom sektoru koji je ikad zabeležen na Tajvanu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE