Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljubitelji toplog čaja i kafe ređe nosioci MRSA bakterije

    Osobe koje redovno piju čaj ili kafu možda su pod manjim rizikom da budu nosioci „super-bakterije“ MRSA, ukazuje američka studija obavljena na Univerzitetu Južne Karoline.

    Na 5.500 učesnika u tom istraživanju se pokazalo da su oni među njima koji redovno piju vrući čaj ili kafu pod 50 odsto manjim rizikom, u odnosu na one koji to ne čine, da u nozdrvama imaju na meticilin otpornu stafilokoku aureus (MRSA), ali još nije jasno šta bi to u stvari moglo da znači, izveštava Rojters.

    U principu se kod oko jedan odsto Amerikanaca u nosu ili na koži može pronaći MRSA bakterija, što ne znači da će oni od nje i oboleti.

    Ideju za ovo istraživanje dalo je otkrića da kada se topli čaj nanese na MRSA bakteriju u laboratorijskoj posudi, kao i kada čovek udahne ekstrakt toplog čaja, ovaj napitak pokazuje neka antimikrobska svojstva.

    Manje je bilo istraživanja dejstva kafe, ali ona koja su obavljena pokazuju da i ovaj napitak ima slično dejsto kao čaj.

    Tim Erika Metisona s pomenutog univerziteta je utvrdio da su oni koji piju čaj ili kafu zaista pod manjim rizikom da budu nosioci MRSA bakterije.

    Oko 1,4 odsto učesnika istraživanja su nosili MRSA bakteriju u nosu, a kada se ispitalo njihovo eventiualno konzumiranje vrućeg čaja ili kafe, ispostavilo se da su ljubitelji tih napitaka pod 50 odsto manjim rizikom da budu nosioci ove opasne bakterije.

    Ostaje otvoreno pitanje da li su konzumenti čaja ili kafe i pod manjim rizikom da obole od infekcije MRSA bakterijom, kao i da li su nosioci ove bakterije pod većim rizikom da obole.

    Metison ističe da saznanja iz ove studije pružaju mogućnost da se smanji učestalost nosilaca pomenute bakterije na bezbedan, jeftin i prihvatljiv način.

    Tim iz Južne Karoline se zasad u svakom slučaju uzdržava da preporuči ljudima da otpočnu s pijenjem toplog čaja ili kafe da bi se zaštitili od opasne bakterije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE