Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve intenzivniji prelazak na obnovljive energetske izvore

    U svetu se zapaža pojačano interesovanje i sve intenzivniji prelazak na obnovljive energetske izvore posle nuklearne katastrofe u Japanu u martu ove godine.

    Žitelji Evrope kao i Sjedinjenih Američkih Država, Narodne Republike Kine i Japana sve aktivnije instraliraju solarne panele na krovovima svojih kuća i grade elektrane na vetar.

    Sektor obnovljivih energetskih izvora u celini beleži dobre rezultate uprkos daljem ekonomskom padu i niskoj ceni prirodnog gasa, navedeno je u novom izveštaju o obnovljivim energetskim izvorima pripremljenom uz podršku Programa Ujednijenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

    Svetska proizvodnja solarnih panela je 2010. bezmalo udvostručena u poređenju sa 2009. Naime, u Nemačkoj je lane instalirano više solarnih panela nego što je u celom svetu pušteno u rad 2009. godine, dok su tržišta solarnih panela u Japanu i SAD udvodstručna u poređenju sa 2009.

    U Evropi je 2010. aktivirano i korišćenje energije vetra.

    Obnovljivi energetski izvori su 2010. učestvovali sa oko 16 odsto u globalnoj krajnjoj potrošnji struje i sa oko 20 odsto u svetskoj proizvodnji električne energije, navedeno je u izveštaju UNEP, koji je prenela ruska novinska agencija privrednih informacija „Finmarket“.

    Globalne investicije u obnovljive energetske izvore su 2010. uvećane za više od 30 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, na 211 milijardi dolara, što je pet puta više nego što je u taj sektor uloženo 2004. godine.

    Najviše sredstava u razvoj zelenih energetskih izvora ulažu Nemačka, Italija i SAD.  Početkom 2011. najmanje 119 zemalja je razradilo strategiju razvoja obnovljibih energetskih izvora, a više od polovine tog broja su zemlje u razvoju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE