Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čokoladnim mlekom do boljih sportskih rezultata

    Čokoladno mleko nije samo za decu! Ono može biti vrlo korisno zaljubljenicima u vežbanje jer poboljšava izdržljivost, pomaže izgradnju mišića, smanjuje udeo masti i poboljšava rezultate, tvrde američki stručnjaci.
     
    Istraživači Kineziološkog fakulteta Univerziteta u Teksasu su ustanovili kako ovo bezvremensko piće ima pravu meru ugljenohidrata i proteina za poboljšavanje rezultata sportista: „Kada se oporavljate od vežbanja, želite obnoviti rezerve šećera u mišićima i započeti sintezu proteina i zaustaviti njihovo raspadanje. Kombinacija ugljenohidrata i proteina iz čokoladnog mleka deluje sinergistički“ objasnio je Džon Iv, voditelj studije.
    Deset utreniranih biciklista je vežbalo preko dva sata, sve dok se nisu umorili, a zatim su popili ili mleko ili sok s visokim udelom ugljenohidrata ili piće bez kalorija. Istu su čašu popili dva sata posle vežbanja. Četiri sata posle, ispitanici su odvozili trku od 40 kilometara. Stručnjaci su ustanovili kako su biciklisti koji su pili čokoladno mleko znatno brže završili trku – trebalo im je čak šest minuta manje od ispitanika koji su popili piće s ugljenohidratima.
     
    „Čokoladno mleko aktivira proteine koji blokiraju razgradnju proteina, što čuva i proteine i mišiće i pomaže im u procesu oporavka“, zaključio je Iv.
     
    Njegov je tim proveo još jedno istraživanje o dobrobitima čokoladnog mleka. Ovaj put su trenirale 32 osobe, koje su vozile bicikl sat vremena dnevno, pet dana u nedelji kroz 4,5 nedelje. Ispitanici jednegrupe su pili čokoladno mleko posle vežbanja i sat vremena posle, dok su drugi biciklisti pili piće s ugljenohidratima ili placebo.
     
    Stručnjaci su ustanovili kako su biciklisti koji su pili mleko dvostruko poboljšali svoj maksimalni unos kiseonika (što se uzima kao mera aerobne izdržljivosti) u odnosu na druge ispitanike. Jednako tako im se u većoj meri smanjila količina telesne masnoće i povećao udeo nemasne mase.
     
    Čokoladno mleko koje je bilo testirano sadržalo je oko 11,5 grama ugljenohidrata na 100 mililitara, 3,5 grama proteina i dva grama masti. Suprotno tome, piće s ugljenohidratima (sportsko piće) sadržavalo je 15 grama ugljenohidrata, dva grama masti i nimalo proteina.
     
    „Ovo ne znači da su proteinski šejkovi odgovor, jer su ugljenohidrati izuzetno važni u procesu oporavka i obnove glikogena (uskladištenog izvora energije u mišićima). No, hrana koja sadrži meru ugljenohidrata i proteina 4:1 ili 5:1 ima prednost pred onom sa 100 posto ugljenohihidrata. Zato je čokoladno mleko idealan izbor“, objasnila je Barbara Levin, sportska nutricionistkinja koja je komentarisala istraživanje za portal WebMD.
    Ona savetuje vežbačima da popiju čokoladno mleko 20 do 30 minuta posle vježbanja, a voditelj studije Iv se slaže s ovom preporukom. Uopšte govoreći govoreći, trebali biste uneti između 2,4 i 4,7 decilitra čokoladnog mleka.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE