Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RZZO apeluje na racionalniju kupovinu lekova

    Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović izjavio je danas da je broj prepisanih medikamenata u stalnom porastu i apelovao na osiguranike RZZO da racionalnije kupuju lekove. Vuksanović je na konferenciji za novinare naveo da je pre četiri godine osiguranicima RZZO prepisano 70 miliona različitih lekova, a da se ove godine očekuje da ta cifra premaši 100 miliona.
     
    Prema njegovim rečima, finansijski je lista lekova pre četiri godine bila duplo manja nego danas. Vuksanović je ukazao da osiguranici RZZO neracionalnim trošenjem lekova škode sebi jer ugrožavaju zdravstveno stanje, a novac se troši uludo.
     
    Odgovarajući na pitanja, on se pozavao na struku i rekao da broj podignutih lekova na recept nije odraz zdravstvenog stanja nacije. Vuksanović je kazao da su lekari često pod pritiskom pacijanata koji traže da im se prepišu određeni lekovi, kao i da građani neretko prave kućne zalihe, posebno pred godišnje odmore.
     
    Jedan od razloga porasta broja kupljenih lekova, naglasio je Vuksanović, je i to što marketing farmaceutske industrije „svoj posao radi dobro“. Prema podacima RZZO u prva tri meseca 2011. godine podignuto je dva miliona i 30.000 kutija lekova više nego u prva tri meseca prošle godine.
     
    Takođe, prema tim podacima, ako se takav trend potrošnje lekova nastavi, do kraja godine doći će se do cifre od 10 miliona kutija više u odnosu na prošlu godinu pa će o trošku RZZO na recept biti izdato čak 100 miliona medikamenata.
     
    Isti podaci pokazuju da je 2006. godine četiri miliona i 200.000 osiguranika podiglo 69 miliona kutija lekova na recept, a u prošloj godini 100.000 osiguranika manje – čak 90 miliona 500.000 kutija lekova.
     
    U 2006. godini cela lista lekova, koji se izdaju na recept, koštala je 18 milijardi dinara, a 2010. godine čak 34 milijarde dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE