Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako prepoznati da beba ima dijareju?

    Naučite da razlikujete dijareju (proliv) od normalnih stanja kod odojčadi.


    Dijareja je učestalo oslobađanje neformirane vodene stolice. Mnogi razlozi mogu da prouzrokuju proliv, a ne moraju uvek da budu ozbiljni.
     
    Novorođenčad često ima osam do deset stolica dnevno, a ponekad su vodenaste sa sitnim, belim delićima sluzi. To je sve normalno i ne treba da izaziva zabrinutost.
     
    Odojčad može povremeno da ima jednu ili više stolica neprijatnog mirisa, što ponekad zavisi od ishrane, ali može da nastane i bez vidljivog razloga, što takođe nije zabrinjavajuće. I nešto u majčinoj ishrani može da uzrokuje češće pražnjenje: kafa, koka kola, biljni čajevi…
     
    Dojene bebe mogu da imaju više penušavih stolica, posebno ako nije još uvedena dopunska hrana.

    Međutim, iznenadna pojava dijareje sa povraćanjem, krvavim stolicama, temperaturom i gubitkom apetita – može da bude udružena sa infekcijom.
     
    Kada je dijareja opasna?
     
    Dijareja koja se održava nedeljama ili mesecima, može da bude rezultat različitih procesa – kao glutenske enteropatije, cistične fibroze, malapsorpcije šećera ili alergijske enteropatije.
     
    Glutenska enteropatija (celijačna bolest): gluten uzrokuje lošu apsorpciju masti, koja dovodi do pothranjenosti i obilnih i smrdljivih stolica.

    Cistična fibroza (mukoviscidoza): insuficijencija pankreasa povećava gubitak proteina i masti stolicom, sa posledičnom lošom ishranjenošću i zaostajanjem u rastu. Stolice su obilne i često zaudaraju.

    Intolerancija i osetljivost na hranu mogu takođe da budu  uzrok dijareje – dete možda lako uzima hranu, ali je teško vari.

    Intolerancija laktoze je najčešći tip intolerancije. Manifestuje se bolom u trbuhu, koji potiče od gasova, grčevima u trbuhu, dijarejom posle uzimanja mlečnih proizvoda koji sadrže mlečni šećer laktozu.

    Alergijska gastroenteropatija je alergija na proteine mleka, i jedna je od najčešćih alergija na hranu. Kad je odojče alergično na jedan ili više proteina mleka (alfa-laktalbumin, beta-laktoglobuline, kazein), uzimanje mleka može da dovede do dijareje, često udružene sa povraćanjem i pojavom krvi u stolici.

    Dehidratacija je obično uzrokovana ekstremnim gubitkom tečnosti, povraćanjem i prolivom, ali i  neadekvatnim unosom tečnosti. Dehidrirana odojčad je manje komunikativna i živahna, plače bez suza, ima suva usta i mokri manje od dva-tri puta dnevno. Dehidratacija se koriguje nadoknadom tečnosti i elektrolita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE