Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đilas: Radovi na „kineskom“ mostu počinju ovog leta

    Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je za RTS da su se pripremni radovi na mostu Borča – Zemun odužili, ali da postoje velike šanse da se most, koji treba da bude gotov do 2013. godine, ovog leta ipak pokrene sa mrtve tačke.

    Godinu dana utrošeno je na opsežne pripreme za dolazak kineskih građevinara, 45 odsto radova trebalo bi da izvode naša preduzeća, a svi pripremni radovi su spremni. Kineska strana se ne oglašava, već upućuje na gradske vlasti Beograda.

    Očekujemo prve kineske radnike u narednih nekoliko dana. Očekujemo prve građevinske mašine do kraja jula, a kraj jula je i rok za sve potrebne građevinske dozvole, tako da bi svi radovi zaista krenuli“, navodi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

    U Saobraćajnom institutu CIP, koji zajedno sa Kinezima projektuje saobraćajnicu, kažu da ćemo za 170 miliona evra dobiti jeftin objekat po svim evropskim i svetskim standardima.

    „Svi projekti koje Saobraćajni institut CIP radi zajedno sa kineskom stranom, uključujući i projekat izrade i organizacije gradilišta, spremni su i prošli su kontrolu. Oni su predati investitoru i može se odmah graditi“, kaže Dragoslav Dragićević iz CIP instituta.

    Most dužine 1.700 metara biće klasičan, bez većih arhitektonskih bravura, a imaće šest traka.

    „Most će biti raspona 50 metara sa visinom od 29 metara, što podrazumeva da će zadovoljavati standarde Evropske unije o plovidbi Dunavom“, istakao je projektant CIP-a Željko Ličina.

    Ekonomisti upozoravaju na to da su Kinezi ozbiljni u nameri da most što pre završe, jer im to podiže bruto nacionalni dohodak. Njihova banka dala je kredit od 144 miliona evra.

    „Ako most kasni, većinom je to zbog toga što mi nismo spremni, što deo dogovora koji smo mi preuzeli nismo završili. Ne možete graditi u tuđoj zemlji, ako ta druga strana nije završila eksproprijaciju, kada nije obavila deo posla koji je dogovoren, uključujući i finansije“, rekao je ekonomista Milan Kovačević.

    U Gradu kažu da je eksproprijacija zemljišta za gradnju gotova. Sa borčanske strane, zemljište PKB-a je u vlasništvu grada, a sa zemunske strane, svi vlasnici, čak i nelegalno izgrađenih objekata, dobiće adekvatnu naknadu i smeštaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE