Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd: Neispravno pola mamografa

    Od četiri mamografa koliko ih ima u svim beogradskim domovima zdravlja ne rade čak dva! Aparatu u Domu zdravlja Voždovac nedostaje negatoskop za očitavanje mamografije. Direktorka DZ „Zvezdara“ Dragana Trifunović-Balanović kaže da oprema nije kompletirana ni na mamografu u ovoj ustanovi.


    – Aparat ne radi i o problemu smo obavestili Sekretarijat za zdravstvo, priča direktorka. Obećali su nam da ćemo u najskorije vreme dobiti deo koji nam nedostaje. Pregled dojki, do tada, Beograđanke mogu da urade na Vračaru i u Mladenovcu.
     
    – Mamograf smo dobili 2008. godine i korektno nas služi, ali je mašina za razvijanje filmova stara, priča radiolog Mirjana Božić, iz Doma zdravlja „Mladenovac“. Bilo bi poželjno da se napravi plan nabavke nove opreme, jer ne verujem da će ova još dugo izdržati. Na pregled se čeka oko mesec i po dana. Ogroman je obim posla, radim sama, a pacijentkinja ima sve više, jer nam dolaze i iz drugih opština, a najviše iz Sopota.

    Doktorka objašnjava da sa ginekolozima ima dogovor da svaku ženu stariju od 40 godina obavezno pošalju i na mamografiju. Ako je nalaz dobar, onda pacijentkinje posavetuje da za dve godine ponovo dođu na snimanje, a ako ima sumnji, upućuje ih na dalje preglede. U Mladenovcu se dnevno uradi do pet mamografija, a godišnje oko 1.500. Rezultati se dobijaju za sedam do deset dana.

    – Pre dve godine postojalo je i obećanje da bi trebalo da počnu da se rade pregledi u osam domova zdravlja na isto toliko mamografa, ali se to nije ostvarilo – kaže Nevenka Dimitrijević, portparol Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Nisu problem samo aparati, već i nedostatak kadra. Tako DZ „Voždovac“ ima mamograf, ali nema radiologa koji bi na njemu radio, bio je jedan kolega, ali je otišao u bolnicu „Sveti Sava“.

    Osim u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, žene sa uputom mogu da odu i u Institut za onkologiju, gde se na preventivni mamografski pregled čeka i do četiri meseca.

    Ovi aparati postoje i u KBC „Bežanijska kosa“ i „Zvezdara“, gde se pregledi zakazuju, dok je u Kliničko-bolničkom centru Srbije, mamograf dostupan samo pacijentima koji su na bolničkom lečenju.
     
    KVAROVI
     
    Mamografi nisu jedini aparati u 17 domova zdravlja koji su van upotrebe. Ni rendgen za snimnje želuca i creva u DZ „Voždovac“ već neko vreme ne radi zbog kvara, a ultrazvuk za pregled srca godinama je van upotrebe! U DZ „Mladenovac“ pokvaren je aparat za razvijanje filmova, a rendgen aparat je na „izdisaju“, jer je star tačno 30 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE