Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljska preuzima predsedavanje EU

    Šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom danas od Mađarske preuzima Poljska koja je ranije saopštila da će se zalagati za proširenje Unije na Zapadni Balkan.
     
    Poljska je među svoje prioritete tokom tog perioda navela „evropske integracije kao izvor razvoja i stvaranje bezbedne i otvorene Evrope“.
     
    Prvo predsedavanje Poljske, koja se EU priključila 2004, biće koncentrisano na poljoprivrednu politiku, energetsku bezbednost, evropski budžet za period 2014-2020. jačanje politike za evropsko susedstvo, pre svega na istoku i jugu.
     
    Osim toga, Poljska namerava da pokrene i debatu o „vrednostima zasnovanim na učenjima pape Jovana Pavla Drugog“.

    Po svim ovim pitanjima unutar EU postoje duboke podele i Poljska ne očekuje da će zahvaljujući njenom predsedavanju one biti premošćene, ali sigurno je da je ova država dobro pozicionirana da doprinese njihovom rešavanju.

    Prema Lisabonskom sporazumu rotirajuće predsedavanje je u najvećoj meri ceremonijalna funkcija i država koja predsedava uglavnom je zadužena za stvaranje okvira za evropsku agendu i predsedavanje sastancima Saveta ministara EU.

    S druge strane, treba imati u vidu da je bivši poljski premijer Jerži Buzek predsednik Evropskog parlamenta i da je veoma važan sektor finansijskog planiranja i budžeta poveren Janušu Levandovskom, članu Evropske komisije iz Poljske.

    Poljska predsedavanje EU preuzima u trenutku kada jačaju zabrinutosti da bi sve izraženiji populizam i nacionalizam u nekim od država članica doveo u opasnost proces evropskih integracija, pre svega dovodjenjem u pitanje dve stvari koje mnogi smatraju najvećim evropskim dostignućima -Šengenskog sporazuma i zajedničke valute.

    Za razliku od ovih trendova, poljska vlada i građani su izrazito evrofilski nastrojeni i nadaju se da će tokom njihovog predsedavanja uspeti da stvore novi talas optimizma u evropskim poslovima.

    U skladu sa tim, Poljska je vatreni pristalica „otvaranja Evrope“ i nastavka proširenja, pa se Varšava nada da će tokom njenog predsedavanja biti okončan rad na pristupanju Hrvatske EU, što bi bila polazna tačka za brže evropske integracije ostalih država Zapadnog Balkana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE