Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Što nas najbolje motiviše za rad?

    Zbog čega svako jutro ustajemo iz kreveta i krećemo na posao? Što nas najbolje motiviše za rad? Novac, osećaj ličnog postignuća, sticanje novih iskustava, znanja i veština, napredovanje, ili uvažavanje i pohvala nadređenih? Istražio je to portal MojPosao u anketi sprovedenoj među 597 ispitanika.

    Novac pokreće svet, poznata je izreka. S njom se, čini se, slaže većina ispitanika. Naime, za 50% njih najbolji motiv za rad je – novac. Većina ih ističe da, pogotovo u današnje teško vreme, novac sve više dobija na važnosti kada je reč o motivaciji za posao, jer, jednostavno, omogućava podmirenje osnovnih životnih troškova.

    Ti ispitanici ne umanjuju važnost ostalih „motivatora“ za rad kao što su osećaj ličnog dostignuća, uvažavanje od strane nadređenog, mogućnost sticanja iskustva i napredovanja, ali, kažu, sve to bez adekvatne plate nema smisla. Neki ističu da im novac znači sigurnost, neki da im znači slobodu, a neki pak smatraju da im upravo isplatom pristojne plate, kao protuvrednosti za uloženi trud, poslodavac najbolje pokazuje da ih ceni i uvažava, što ih motiviše da rade još bolje.
     
    Za 15% ispitanika najbolji „motivator“ za rad je osećaj ličnog dostignuća. Posao koji ih ispunjava i koji vole raditi, osećaj da rade posao koji ima smisla i koristi društvu, osećaj uspeha i vrednosti, te samopoštovanja i samopouzdanja nakon uspešno završenog teškog projekta, ono je što ih najviše potiče da rade, tvrde. Takođe, smatraju i da ako to poslodavac prepozna, ostale nagrade – priznanja i plata ne mogu izostati.

    Sticanje iskustva, novih znanja i veština najbolje motiviše 12% ispitanika. Oni smatraju da je to preduslov, ne samo za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada, već i za napredovanje, a time i veću platu. To ih, dodaju, obogaćuje i otvara im mnoge nove mogućnosti.

    Kao najbolji motiv za rad 10% ispitanika odabralo je pak napredovanje. Ta mogućnost, ističu, čini njihov posao zanimljivijim, dokazuje im da nadređeni prepoznaju njihov trud i da ih cene, pa i im omogućava dalji razvoj kako u intelektualnom tako i materijalnom smislu.

    Uvažavanje i pohvala nadređenih najbolje motiviše 7% ispitanika. Kada ih nadređeni uvažavaju i odnose se prema njima kao prema osobama, a ne brojevima, to podstiče njihov entuzijazam i volju za radom, ističu ti ispitanici. Tako im se, dodaju, daje do znanja da je njihov rad cenjen i koristan organizaciji, pa da ih nadređeni doživljavaju kao kreativne i uspešne osobe.
     
    Preostalih 6% ispitanika uglavnom ističe da ih motiviše sve navedeno, ali pozitivna radna atmosfera i dobar tim saradnika. „Sve od navedenog. Radimo novac, ali ipak prihvatamo i izazove, odnosno radne zadatke koji nam neće biti plaćeni, jer njima stičemo nova znanja, veštine i iskustva. Obavljajući takav zadatak dobijamo uvažavanje i pohvale nadređenih i bolje šanse za napredovanje, uz koje dolazi i osećaj ličnog dostignuća. Što, na kraju, opet vodi ka više novca…“, komentar je jednog ispitanika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE