Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U gipsu zbog vožnje rolera

    Sa početkom letnjeg raspusta deca imaju više vremena za boravak u prirodi, pa su tako veće i šanse za povređivanje. Doktor Zoran Paunović, načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju, kaže da tokom jednog dežurstva u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ bude više od 350 pregleda mališana i bar sedam težih preloma ekstremiteta.
     
    – Naša ustanova je dežurna neparnim danima i od kada se prolepšalo vreme, već smo primetili da ima daleko više povreda – kaže doktor Paunović. – Devojčice i dečaci trebalo bi da budu naročito obazrivi u vožnji rolera i bicikla. Najčešći su prelomi laktova i podlaktica, povrede tetiva, kao i rane i posekotine prilikom padova.
     
    Dr Paunović apeluje na roditelje da deci ne dozvoljavaju da voze rolere bez štitnika, a naročito da im zabrane da ovo sredstvo koriste na javnim mestima koja za to nisu predviđena.
     
    – Barem jedan pacijent dnevno nam dođe sa povredama u saobraćajnim nesrećama – objašnjava naš sagovornik. – Veoma je opasno kretati se na ovim spravama po putu, gde prolaze i automobili. Trebalo bi ograničiti vožnju na igrališta i školske terene.
     
    Najlakše povrede su ogrebotine i rasekotine, a one su i najčešće prilikom pada sa bicikla ili rolera. Pri trčanju i skakanju uglavnom dolazi do uganuća skočnog zgloba ili kolena.
     
    – Najteža povreda je prelom kosti i ona se češće javlja kod dece nego kod odraslih, ali je dobro što je kod mališana i oporavak brži i lakši – kaže doktor. – Potrebne su najmanje tri nedelje da rana zaceli. Roditelji su ponekad neobazrivi, jer se vode onom parolom da se neće baš njihovoj deci dogoditi nešto loše, a to nije dovoljna zaštita.
     
    Iako je skakanje u vodu na bazenima zabranjeno, činjenica je da mnogi kupači to ne poštuju, a naročito tinejdžeri. Zbog toga su i oni često pacijenti na odeljenju ortopedije. Dr Paunović upozorava i sugrađane koji će otići na more ili jezero da ne skaču u vodu ukoliko ne poznaju kakvo je dno, jer mogu doživeti veliku neprijatnost na letovanju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE