Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta skuplja uoči glasanja Grčke o merama štednje

    Sirova nafta poskupela je jutros na gotovo 91 dolar za barel tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku, dok ulagači pokušavaju da procene da li će grčki parlament usvojiti nove mere štednje, neophodne da bi ta zemlja dobila sledeću tranšu međunarodne pomoći i izbegla bankrot.

    Cena američke „lake“ nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 26 centi, na 90,87 dolara za barel, dok je istovremeno evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno pojeftinila na 105,96 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Grčki parlament treba da glasa o 28 milijardi evra vrednom planu štednje, odnosno smanjenju državne potrošnje za koju evropski zvaničnici ističu da je neophodan uslov za dobijanje pete tranše pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, odobrene prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

    Ukoliko Grčka ne usvoji nove mere štednje, moglo bi da dođe do bankrota te države i širenja nestabilnosti na druge finansijski posrnule evropske zemlje.

    „Većina analitičara očekuje od Grka da shvate koliko je situacija ozbiljna. Međutim, drugi tvrde da bi Grci mogli da odluče da je bankrot manje bolan od štednje“, navodi se u saopštenju konsultantske firme „Kameron Hanover“.

    Ekonomisti takođe ukazuju na nove pokazatelje slabosti američke privrede. Tako je Ministarstvo trgovine SAD sinoć saopštilo da je potrošnja u maju stagnirala, što je najlošiji rezultat od septembra 2009.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE