U RTB Bor sutra počinje izgradnja nove topionice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U RTB Bor sutra počinje izgradnja nove topionice

  U Rudarsko-topiničarkom basenu (RTB) “Bor” sutra će početi izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline, najavilo je ministarstvo ekonomije Srbije.
   
  Kako je navedeno u saopšternju, početku izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline prisustvovaće ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.
   
  Rudarsko-topioničarski basen “Bor” i kanadska Agencija za razvoj i izvoz (EDC) potpisali su 10. novembra 2010. godine ugovor o kreditu od 135 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.
   
  Rok otplate kredita je deset godina sa periodom mirovanja od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto, a rok za završetak radova je 36 meseci.
   
  Direktor RTB Blagoje Spaskovski je tada rekao da će se izgradnjom topionice bakra po modernoj “fleš-smelting” tehnologiji finskog proizvođača suzbiti ekološko zagađenje i postići znatno ekonomičnija proizvodnja.
   
  Prema podacima koje je izneo direktor borske kompanije, izgradnja novog metalurškog postrojenja obezbediće povećanje iskorišćenosti bakra na 98 sa 93 odsto i uvećati iskorišćenje sumpora na 98 sa 50 odsto.
   
  “Samo iz razlike u iskorišćenju metala i gasa RTB će zaraditi 42 miliona dolara godišnje, što je dovoljno da se bez problema otplaćuju godišnji anuiteti”, rekao je Spaskovski novinarima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE