Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U RTB Bor sutra počinje izgradnja nove topionice

    U Rudarsko-topiničarkom basenu (RTB) „Bor“ sutra će početi izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline, najavilo je ministarstvo ekonomije Srbije.
     
    Kako je navedeno u saopšternju, početku izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline prisustvovaće ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.
     
    Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ i kanadska Agencija za razvoj i izvoz (EDC) potpisali su 10. novembra 2010. godine ugovor o kreditu od 135 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.
     
    Rok otplate kredita je deset godina sa periodom mirovanja od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto, a rok za završetak radova je 36 meseci.
     
    Direktor RTB Blagoje Spaskovski je tada rekao da će se izgradnjom topionice bakra po modernoj „fleš-smelting“ tehnologiji finskog proizvođača suzbiti ekološko zagađenje i postići znatno ekonomičnija proizvodnja.
     
    Prema podacima koje je izneo direktor borske kompanije, izgradnja novog metalurškog postrojenja obezbediće povećanje iskorišćenosti bakra na 98 sa 93 odsto i uvećati iskorišćenje sumpora na 98 sa 50 odsto.
     
    „Samo iz razlike u iskorišćenju metala i gasa RTB će zaraditi 42 miliona dolara godišnje, što je dovoljno da se bez problema otplaćuju godišnji anuiteti“, rekao je Spaskovski novinarima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE