Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Super pesak čisti vodu za piće

    Novi materijal, nazvan super pesak, mogao bi postati jeftin  način pročišćavanja vode u nerazvijenim zemljama sveta. Tehnologija proizvodnje uključuje prekrivanja zrnaca peska oksidom grafita, materijalom koji je jeftin i lako dostupan, kaže se u članku objavljenom u magazinu „Applied Materials and Interfaces“ koji izdaje Američko udruženje hemičara.
     
    Čista voda nedostupna je u mnogim krajevima sveta, ponajviše u najmanje razvijenim zemljama, i upravo je taj nedostatak krivac za mnoge zaraze i veliki broj smrti širom planete. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, samo 60 posto stanovništva subsaharske Afrike i polovina stanovništva Australije koristi pročišćenu vodu za piće.
     
    Pesak se koristi za filtriranje vode od pamtiveka, no običan pesak nije efikasan u uklanjanju patogena, organskog zagađenja i jona teških metala. Kako je nova tehnologija lako dostupna  i može se primenjivati na sobnoj temperaturi, situacija se može promeniti u kratkom roku.
     
    Naime, proces proizvodnje super peska je jednostavan – oksid grafita umeša se u vodu kojom se zatim prelije pesak. Mešavina se nakon toga zagrejava na 40 stepeni dok voda ne ispari, a u posudi ostaje super pesak koji se koristi za filtriranje vode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE