Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Srpsko pero“ Milici Đurović, „Zlatni orfej“ Petru Pajiću

    Na 26. književnom festivalu „Srpsko pero“, koji se završio sinoć u Jagodini, uručene su književne nagrade „Srpsko pero 2011“ Milici Đurović iz Kuršumlije i „Zlatni orfej“ Petru Pajiću iz Beograda.

    Nagradu „Srpsko pero“, koja se sastoji od unikatne povelje, novčanog iznosa i umetničke slike, Đurovićeva je dobila za pesmu „Čudesna tkanja“ koja je po oceni žirija bila najbolja između 352 književna rada od 136 autora, pristiglih na konkurs festivala.

    Nagradu je uručio predsednik Saveta festivala Milan Jakovljević. Đurovićeva je ovog meseca završila gimnaziju, a u obrazloženju žirija stoji da je njena pesma „finog lirskog tkanja sa izvanrednim spojem misaonog i emocionalnog“.

    „Zlatni orfej“, jedan od najuglednijih srpskih književnijka Petar Pajić, dobio je „za savremeni pečat i trajan doprinos srpskoj kulturnoj baštini“ a sastoji se od povelje, novčanog iznosa i umetničke slike, dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

    Nagradu „Orfej“ je uručio predsednik Izvršnog odbora festivala Bajo Džaković.

    O književnom portretu Pajića govorili su književnici Bratislav Milanović i Miljurko Vukadinović.

    Završnica festivala počela je sinoć tradicionalnom „Vidovdanskom večeri“ na kojoj su učestovali pisci Jagodine, Paraćina i Ćuprije i uručenjem „Pomoravskog orfeja“ književnici Radi Stefanović za knjigu pesama „Zvezda Danica“.

    „Pomoravski orfej“ je uručio književnik, član žirija Slobodan Žikić. Književni festival „Srpsko pero“ se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE