Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moderne farme: Mleko i na dugme

    Na dimitrovgradskoj strani Stare planine, u čarobnoj pitomini Zabrđa, između Radejna i Smilovaci, uspešno radi jedna od najsavremenihjih srpskih farmi muznih krava.
     
    Mladi bračni par Zorana i Lenče Cvetkov, na svojoj ekonomiji od preko 300 hektara pašnjaka i njiva, u kompjuterizovanim objektima uzgaja oko 300 krava muzara, od kojih se tržištu svakodnevno isporuči oko 3,8 tona kvalitetnog staroplaninskog mleka. Zoran i Lenče su ostvarili svoj životni san, a njihovo gazdinstvo je, kada je reč o stočarstvu, duboko zakoračilo u treći milenijum.
     
    – Jedno smo od retkih gazdinstava južno od Save i Dunava koje će primiti subvencije, zbog kojih su nedavno vojvođanski ratari štrajkovali, jer obrađujemo više od 300 hektara oranica i livada, na kojima pripremamo hranu za stoku – kaže Zoran, na čijoj farmi ovih dana vri kao u košnici.
     
    Moćne mašine pripremaju senažu i silažu, a on je čas na jednom čas na drugom kraju ogromnog kompleksa, koji se od asfaltnog puta ka Smilovcima pruža čak prema Mojincima i granici sa susednom Bugarskom. Nadgleda sve, od prvih otkosa do transporta i tabanja zelene mase, a u međuvremenu obiđe i izmuzište, štale, ali i bokseve u kojima odrastaju telad. U sezoni priprema hrane angažuje po dvadesetak radnika, a tokom zime ih je manje.
     
    – Sve je komjuterizovano i sve se prati uz pomoć najsavremenijeg softvera. Svako od oko 300 grla, koja dnevno u proseku daju po 24,5 litara mleka, ima svoj karton, sa datumom rođenja, količinama i kvalitetom mleka koje daje, vakcinacijama i sličnom podacima. Kompjuter reaguje i kada neka od krava utanji sa mlekom. To je za nas, ali i veterinara, prvi znak da moramo da reagujemo i otklonimo eventualni problem – kaže Cvetkov, objašnjavajući zašto je neophodno stalno prisustvo i kontrola onih koji su zaposleni u proizvodnji odnosno hranjenju stoke.
     
    – Puno iskušenja je bilo proteklih godina, ali smo, na svu sreću, sve prošli i opstali. Jedan od kupaca sa kojima smo sarađivali doživeo je kolaps i umalo i nas nije povukao, jer nam je ostao dužan za mleko. Iz te priče smo se nekako izvukli i sada sarađujemo sa niškom „Mlekarom“, i mogu da kažem da smo prezadovoljni. Mi smo njihovi najveći dobavljači, oni su toga svesni i uvek nam priskoče u pomoć kada je potrebno. Verujem da će tako i ostati – kaže Lenče, koja uz obaveze na farmi brine i o sedmogodišnjoj kćerki.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE