Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazilac Gracijano novi šef FAO

    Brazilac Žoze Gracijano da Silva izabran je danas za novog generalnog direktora Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), čiji će glavni zadatak biti da smanji veliki broj gladnih u svetu u vreme rekordno visokih cena hrane.
     
    Gracijano, do sada regionalni predstavnik u FAO za Latinsku Ameriku i Karibe, pobedio je u drugom glasanja sa 92 od 180 glasova zemalja članica te organizacije UN, javio je AP.

    On je dobio više glasova od Migela Anhela Moratinosa, bivšeg šefa diplomatije Španije i četiri druga kandidata.
     
    Prvi kandidat Brazila za generalnog direktora FAO, 61-godišnji profesor Gracijano posvetio je svoju tri decenije dugu karijeru borbi protiv gladi kroz podizanje nivoa svesti javnosti i zahteve da se promeni politika na tom polju, u javnom i privatnom sektoru, u Brazilu i regionu, navodi AFP.

    Jedna od njegovih glavnih poruka jeste da je hitno potrebno da se nacije i međunarodne organizacije ujedine u borbi protiv gladi, kojom je 2010. godine bilo pogođeno 925 miliona ljudi – najviše, 578 miliona, u azijsko-pacifičkoj zoni i u subsaharskoj Africi 239 miliona ljudi.

    Novi generalni direktor FAO je postao poznat posle 2003. godine kada je kao brazilski ministar za bezbednost hrane imao značajnu ulogu u osmišljavanju i primeni brazilskog programa „Bez gladi“ kojim je postignut uspeh u smanjenju broja gladnih.

    Tim programom pružena je pomoć za 24 miliona Brazilaca koji žive na pragu siromaštva i smanjen broj neuhranjenih za 25 odsto od 2003. do 2010, korišćenjem inovativnih pristupa kao što je osnaživanje žena u brazilskim domaćinstvima.

    Gracijano će zameniti Senegalca Žaka Diufa čije je 18-godišnje zadržavanje na čelu FAO dovelo do promene statuta organizacije i vremenskog ograničenja mandata.

    FAO, sa sedištem u Rimu, najveća je agencija Ujedinjenih nacija sa godišnjim budžetom od oko milijardu dolara.

    Već duže vremena agencija je suočena sa zahtevima najvećih donatora, kao što su SAD, da se reformiše i stanji budžet, što će biti jedan od glavnih zadataka Gracijana, koji ima brazilsko-italijansko državljanstvo, na početku njegovog četvorogodišnjeg mandata.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE