Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaplenjeno 1.200 flašica koje sadrže bisfenol A

    Opasne plastične bebi flašice koje sadrže supstancu bisfenol A konačno su zabranjene i na tržištu Bosne i Hercegovine. Glavni zdravstveni inspektor RS Desimir Miljić upozorio je da je naredba o zabrani prometa flašica stupila na snagu početkom juna, a inspektori su već oduzeli 1.200 flašica. Njihovu proizvodnju i prodaju Evropska unija zabranila je još u martu.
     
    – U prodaji mogu biti samo flašice koje imaju oznake „BPA free“, „BPA 0%“ ili precrtanu oznaku BPA, a flašice koje sadrže bisfenol A moraju se uništiti ili vratiti u zemlju iz koje su uvezene – preporuka je inspektora.

    Međutim, opasne flašice na našem tržištu dugo se prodaju bez ikakve kontrole. Informacije o štetnosti plastičnih flašica za dojenčad u javnosti su se pojavile još početkom prošle godine. Tada su proizvođači bebi flašica „Avent“, „Dizni first jirs“, „Greber“, „Dr Braun“, „Plejteks“ i „Ivenflou“ neke od svojih proizvoda dobrovoljno povukli zbog štetnosti.
     
    Tada je inspektor Miljić upozorio da u RS ne postoji laboratorija opremljena za ispitivanje ove materije. Bisfenol A čak se nije ni spominjao u pravilniku o ispravnosti predmeta opšte upotrebe, koji je star 27 godina.
     
    Nadležni su roditelje savetovali da ne kupuju flašice sa bisfenolom i da zbog njegove migracije na visokim temperaturama izbegavaju mašinsko pranje i sterilizaciju flašica u mikrotalasnoj pećnici. U međuvremenu, donet je Zakon o predmetima opšte upotrebe RS, ali ne i pravilnik koji bi trebalo da tretira opasni bisfenol.

    U Institutu za zaštitu zdravlja potvrđuju da laboratorije još ne rade testiranja, nego imaju ugovor sa Gradskim zavodom u Beogradu, gde šalju uzorke na ispitivanje. Inspektori su juče upozorili da preduzeća kod kojih nađu neispravne flašice čekaju kazne od 1.000 do 30.000 KM.

    Evropska agencija za bezbednost hrane prošle godine je upozorila da je bisfenol A bezopasan u manjim količinama, ali ukazala na to da se ne može isključiti mogućnost da postoji efekat na razvoj, imunološki sistem ili nastanak tumora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE