Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lisovolik: Kriza prošla, bolje od 2012.

    Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik poručuje u intervjuu za Press da je kriza u Srbiji prošla i da građani sledeće godine mogu očekivati bolji životni standard.
     
    Lisovolik dodaje i da je uslov za to da se ostvari projektovani privredni rast od 4,5 odsto i upozorava da bi povećanje zarada u javnom i privatnom sektoru, koje nije praćeno većim ekonomskim razvojem, bilo potpuno nerealno, pa čak i kontraproduktivno.
     
    – Najsigurniji način da se omogući bolji standard građana je snažan ekonomski rast Srbije. Ako se sledeće godine ostvari projektovani rast od 4,5 odsto, to može biti vidljivo kroz rast zaposlenosti i uvećanje realnih dohodaka. Ali veći rast plata u javnom i privatnom sektoru koji nema osnovu u održivom ekonomskom razvoju bio bi iluzija. Ako se taj obrazac stalno ponavlja, cena za privredu i građane mogla bi da bude pad životnog standarda – naglašava Lisovolik.
     
    Da li je ekonomska kriza u Srbiji prošla?
    – Izgleda da jeste, ali i dalje postoji mogućnost povratka krize. Kako proizvodnja i izvoz nastavljaju rast, srpska ekonomija polako staje na noge. Ipak, i dalje postoje rizici i to posebno spoljni, u vidu mogućeg poskupljenja energenata ili turbulencije u evrozoni. Takođe, na unutrašnjem planu može doći do prekomernog povećanja zarada u javnom sektoru i penzija.
     
    Na čemu se zasnivaju optimistične prognoze MMF-a za Srbiju?
    – Projekcija je da će ekonomski rast biti tri odsto ove i 4,5 odsto 2012. godine. Naše mišljenje je da Srbija ima potencijal da uhvati korak imajući u vidu nizak nivo dohotka u odnosu na njoj slične evropske zemlje. Takođe, vidimo potencijal u nekoliko značajnih direktnih stranih investicija, kao što je recimo „Fijat“. Međutim, ostvarenje tog potencijala nije automatsko i može biti realizovano samo ako se vodi ispravna ekonomska politika.
     
    Koji su najveći problemi Srbije?
    – Prvo, potrebno je smanjiti ogroman javni sektor, a drugo, neophodno je brzo i radikalno poboljšanje uslova investiranja. Kada je reč o investicijama, tu su pre svega neophodni olakšavanje uslova korišćenja građevinskog zemljišta, privlačenje direktnih stranih investicija i smanjenje opterećenja privrede.
     
    Zašto je MMF tolerisao odlaganje reforme državne administracije i penzionog sistema?
    – U toku stendbaj aranžmana koji se završio u aprilu, na stolu su bili mnogo ambiciozniji predlozi reformi u ovim oblastima. Ipak, napredak može da se ostvari samo u meri u kojoj postoji politička volja za takvim reformama. Cilj MMF-a je da olakša donošenje takvih reformi, a ne da ih nametne. Na kraju je postignut određeni, istina ograničen, napredak, ali trebalo je da se uradi mnogo više.
     
    Kako ocenjujete protekli aranžman?
    – Zaštitio je Srbiju od bankarske i finansijske nestabilnosti, ali kada je u pitanju postavljanje osnova za održivi ekonomski rast baziran na izvozu, postignut je samo delimičan napredak. Kada se sve sabere, urađeno je mnogo korisnih stvari, ali ostaje još dosta posla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE