Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gej parada u Zagrebu završena bez incidenata

    Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je u Zagrebu u desetoj gej paradi koja je, u pratnji jakih snaga bezbednosti, protekla bez incidenata.


     
    Policija je saopštila da je uhapsila 17 osoba uglavnom zbog vređanja učesnika Povorke ponosa i zbog nošenja transparenata uvredljivog sadržaja.
     
    Prema procenama policije, u povorci centralnim gradskim ulicama učestvovalo je oko 2.000 ljudi, a organizatori tvrde da ih je bilo i dva puta više.
     
    Jedan od organizatora „Zagreb Prajda“, Marko Jurčić, ocenio je da je današnja povorka najmasovnija do sada i istakao da je sve prošlo bez incidenata. „Zagreb je pokazao pravo lice“, rekao je Jurčić.
     
    On je, međutim, preporučio učesnicima parade da po odlasku sa skupa, u grupama idu rutom koju obezbeđuje policija i da ne ističu obeležja, jer su se na prethodnim paradama u Zagrebu incidenti uglavnom događali po završetku manifestacije.
     
    Učesnici „Zagreb Prajda“ okupili su se na Trgu žrtva fašizma odakle su u 15 časova krenuli centralnim gradskim ulicama, do parka Zrinjevac gde je održan glavni program pod sloganom „I budućnost je naša“. Na čelu kolone bili su bubnjari, a učesnici su nosili balone u duginim bojama. Među transparentima bili su: „Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima“, „Uništimo fašizam, podržimo gej aktivizam“, „Splite, glavu gore, dogodine popravni“, „I papa nosi haljinu“.
    Prilikom prolaska preko glavnog zagrebačkog Trga bana Jelačića, brojni građani su uglavnom aplauzom pozdravljali učesnike Parade ponosa, a bilo je i onih koji su negodovali, ali bez incidenata. U vreme prolaska povorke saobraćaj je bio zaustavljen, a povorka je trajala oko jednog sata.
     
    Podrška predsednika Josipovića


    Paradu su podržale mnoge nevladine organizacije, ličnosti, među kojima i novinar Aleksandar Stanković, voditeljka Daniela Trbović, publicista Predrag Matvejević, kao i poličari, među kojima predsednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić i funkcionerka te stranke Vesna Pusić. Vesnu Pusić su organizatori parade proglasili „Homofrendom“ decenije, dok je titula „Homofoba decenije“ pripala poslanici u Saboru Marijani Petir zbog izjava i glasanja protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.
     
    Na skupu je pročitano i pismo podrške predsednika Hrvatske Ive Josipovića koji je čestitao učesnicima parade zbog „hrabrosti i ustrajnosti u borbi na pravo na različitost“. On je ponovo osudio nasilje i govor mržnje na prošlonedeljnoj gej paradi u Splitu.
     
    Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Krunoslav Borovec izjavio je da je obezbeđivanje parade koštalo oko milion kuna (13,8 miliona dinara). On nije želeo da kaže koliko je policajaca angažovano, ali su novinari procenili da ih je bilo oko 1.000.
     
    Ranijih godina anti-gej skupove održavali su mladi desničarske Hrvatske čiste stranke prava, ali ove godine takvog skupa nije bilo. Hrvatska stranka prava pozvala je građane Zagreba da neizlaskom na ulice i neodlaskom na subotnju kafu isprazne centar grada i tako pokažu svoje neslaganje s gej paradom.
     
    Osim prve, 2002. godine, gej parade u Zagrebu prošle su uglavnom bez većih incidenata.
     
    Prva gej parada održana prošle subote u Splitu je prekinuta zbog nasilja nad učesnicima povorke. Povređene su desetine ljudi, a privedeno 137 huligana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE