Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Delegacija sa 120 kineskih privrednika u Srbiji

    Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastaće se danas sa predsednikom Kineskog saveta za unapređenje međunarodne trgovine Van Đifeijem. Đifei predvodi veliku delegaciju privrednika iz Kine, koji će od danas do 21. juna boraviti u Srbiji, gde će učestvovati na Poslovnom forumu dve države i razgovarati sa domaćim privrednicima.

    PKS, partnerska institucija Kineskog saveta, najstarije i najuticajnije institucije za promociju ekonomske saradnje i spoljne trgovine druge po veličini nacionalne privrede u svetu, organizuje Poslovni forum Srbija – Kina i bilateralne razgovore srpskih i kineskih kompanija.

    U delegaciji iz dalekoazijske zemlje je oko 120 članova, predstavnici 55 kompanija, koje predvodi predsednik Kineskog saveta Đifej.

    U delegaciji su predstavnici gotovo svih sektora privrede, od poljoprivrede, prehrambene, tekstilne, metalske i elektro industrije, trgovine i energetike, do građevinarstva, šumarstva, farmacije i drugih.

    Predsednik PKS Miloš Bugarin uvodnim izlaganjem otvoriće Poslovni forum, a privrednicima će se obratiti predsednik Kineskog saveta Van Đifej, ambasador Srbije u Pekingu Miomir Udovički i ambasador NR Kine u Beogradu Vej Đinghua.

    Posle plenarnog dela foruma, biće održani bilateralni sastanci privrednika.

    S obzirom na dogovor o strateškom partnerstvu Srbije i Kine i zaokretu u pravcu intenziviranja saradnje u oblasti energetike i izgradnje infrastrukture u Srbiji, ova poseta ima veliki značaj za sagledavanje mogućnosti rada na zajedničkim projektima, navela je PKS

    NR Kina je već niz godina najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije na azijskom kontinentu.

    Za razliku od tradicionalno dobrih političkih odnosa, zasnovanih na principima uzajamnog razumevanja i uvažavanja, ekonomska saradnja se nije odvijala u skladu sa stvarnim mogućnostima, primećuje se u saopštenju iz PKS.

    Najznačajniji oblik privredne saradnje između dve zemlje je robna razmena dok su ulaganja iz NR Kine u Srbiju na veoma niskom nivou.

    Robna razmena beleži konstantan rast poslednjih osam godina, ali veliki deficit na strani izvoza iz Srbije može biti ograničavajući faktor u daljoj privrednoj saradnji, navela je PKS.

    U 2010, Kina se nalazila na četvrtom mestu spoljnotrgovinskih partnera Srbije, odmah posle Nemačke, Ruske Federacije i Italije.

    Tokom prošle godine, izvoz Srbije u NR Kinu bio je samo četiri miliona dolara, dok je iz te zemlje uvezena roba vredna 1,31 milijardi dolara.

    U prva četiri meseca ove godine izvoz Srbije bio je 600.000 dolara, dok je uvoz iz Kine bio 511,5 miliona dolara.

    Prikazani podaci o uvozu odnose se na robu kineskog porekla, a o izvozu po osnovu destinacije.

    Ovo treba imati u vidu jer prema zvaničnim podacima Kine, 51 odsto ukupnog kineskog izvoza je preradni izvoz, odnosno pod tuđom robnom markom, objasnili su analitičari PKS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE