Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija i Makedonija aktiviraju saradnju na „Južnom toku“

    Rusija i Makedonija aktiviraju saradnju na realizaciji projekta „Južni tok“, proizlazi iz saopštenja „Gasprom“, ruskog monopoliste na sektoru gasa holdinga.

    U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu juče su se sastali podpredsednik upravnog odbora „Gasproma“ Aleksandar Medvedev i zamenik premijera Republike Makedonije Zoran Stavrevski.

    Na pregovorima su razmotrena tekuća pitanja saradnje u oblasti energetike.

    Makedonska strana je informisana da je priprema zajedničke studije tehničko ekonomske opravdanosti gasovoda „Južni tok“ u završnoj fazi i da će definitivno biti spremna u trećem kvartalu 2011.

    U projekat „Južnog toka,“ koji iz Rusije po dnu Crnog Mora i preko Bugarske, ulkazi u Srbiju dužinom od oko 450 kilometara i nastavlja ka Mađarskoj, a zatim ka Zapadnoj Evropi.

    Ukupan kapacitet gasovoda kada bude pušten u rad 2015. iznosiće 63 milijarde kubika (m3) gasa godišnje.

    Imajući u vidu zainteresovanost Makedonije za priključenje tom projektu, Medvedev i Stavrovski su dogovorili da aktiviraju saradnju kako bi bila izvršila tehnicko-ekonomska analiza isprouka ruskog gasa u Makedoniju u okviru projekta „Južni tok“.

    Rusija izvozi gas u Makedoniju od 1997, a prošle godine „Gasprom“ je toj zemlji isporučio 0,12 milijardi m3 prirodnog gasa.

    Puštanjem u rad elektrana na gas i realizacijom nacionalnog programa gasifikacije, potrošnja gasa u Makedoniji će, kako se prognozira, posle 2030. da bude uvećana na 2,5 milijardi m3 godišnje, navela je ruska agencija ekonomskih informacija Prajm.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE