Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pomor ribe u reci Zlatici

    Uginula riba pluta rekom Zlaticom, uzvodno od istoimenog ustava, koja na krajnjem severu Banata iz Rumunije ulazi u našu zemlju i kod Padeja se uliva u Tisu.
     
    Još nema rezultata kompletne analize zatrovane vode, koju uporedo rade naša Agencija za zaštitu životne sredine i Republički hidrometereološki zavod i nadležni u susednoj zemlji. Nije poznato ni ko je zagađivač, ali je evidentno da je ekološka šteta – ogromna.

    Incident je 8. juna prvi primetio lovočuvar iz Mokrina Jovica Nedeljkov i odmah o tome izvestio predsednika MZ Gorana Dumitrova, a ovaj alarmirao nadležne. U Javnom preduzeću „Vode Vojvodine“, u čijoj je nadležnosti i briga o Zlatici, napominju da su njihove službe blagovremeno reagovale. Pošto je reč o međunarodnom vodotoku i graničnom pojasu, uzorkovanju vode prisustvovali su i predstavnici Rumunije. Već u startu konstatovana je povećana količina amonijum jona i izmerena visoka temperatura vazduha iznad reke i vode, čije je proticanje osetno usporeno. Još se čekaju rezultati kompletne analize.

    Na teren je u međuvremenu izašla i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, koja će, kako nam je rečeno, preduzeti sve da se slučaj u potpunosti razjasni, a protiv trovača preduzmu odgovarajuće mere.

    Jedna od pretpostavki je da je otrov u međunarodni i naš vodotok Zlatice stigao iz Rumunije, ali njenu tačnost, ipak, treba dokazati. U pograničnom pojasu komšija, naime, više je postrojenja takozvane prljave, pretežno hemijske industrije.

    Stradali šarani, amuri, štuke


    – Procenjujemo da je u najlepšem pojasu Zlatice, u dužini od oko kilometar, zbog najnovijeg zagađenja uginulo oko 300 kilograma ribe. Stradali su šarani, amuri, štuke, čak i manjovi i karaši, što ukazuje na hemijsko zagađenje – napominje Dumitrov, ističući zabrinutost da je u Zlatici, iz koje izbija nesnosan smrad, ugrožen i ostali životinjski i biljni svet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE