Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto se goje novopečeni nepušači?

    Naučnici tvrde da su konačno otkrili zašto bivši pušaci kada prestanu da puše počinju da se goje, prenosi AP. U nedavno objavljenoj studiji u američkom časopisu „Nauka“ ocenjeno je da nikotin može da ubrza rad moždanih ćelija koje daju signal čoveku da je sit.

    Povezanost prestanka pušenja i gojenja nije tako velika kao što većina smatra jer se novopečeni nepušači u proseku ugoje nešto manje od 4,5 kilograma. Mnogi pušači ne žele da se odviknu od pušenje jer se plaše da će se ugojiti, zaboravljajući pri tome da zbog te loše navike mogu da dobiju kancer, infarkt ili neko drugo oboljenje, upozoravaju stručnjici koji su uradili ovu studiju kako bi pomogli upravo takvom tipu pušača.

    Jan Miler istraživač sa univerziteta Jejl koji je učestvovao u izradi studije pokušao je da otkrije razlog zašto se ljudi goje u periodu apstinencije vršeći eksperimente na miševima kojima je ubrizgavan nikotin u različite vrste receptora. Došlo se da zaključka da su ubrzano mršavili samo miševi kod kojih je uočeno prisustvo citizina, materije koja je pronađena u malom spletu neurona na hipotalamusu, predelu odgovornom za regulaciju kilograma. Međutim, razvijanje leka za odvikavanje od pušenja na bazi citizina, koji bi pacijente poštedeo gojenja, prilično je komplikovano jer ta supstanca aktivara i receptore odgovorne za kontrolu stresa tako da bi to moglo da dovede do povećanja krvnog pritiska, upozorili su stručnjaci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE