Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U akciji čišćenja Srbije učestvovalo 289.534 volontera

    U akciji „Veliko spremanje Srbije“ koja se sprovodi u okviru kampanje „Očistimo Srbiju“, 4. juna učestvovalo je 289.534 volontera koji su sa 5.311 lokacija počistili više od 150.000 kubnih metara otpada, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
     
    „Veliko spremanje Srbije je uspelo i mi smo izuzetno zadovoljni rezultatima“, rekao je Dulić na konferenciji za novinare i zahvalio svim građanima koji su učestvovali u akciji, đacima i preduzećima, kao i promoteru akcije, teniseru Novaku Đokoviću.

    Dulić je kazao da je zahvaljujući kampanji „Očistimo Srbiju“ u poslednje dve godine u oblasti upravljanja otpadom „urađeno više nego u poslednjih 20 godina“, pa je procenat pokrivenosti teritorije zemlje organizovanim uklanjanjem otpada povećan sa oko 60 na 71 odsto.

    „U Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom postavljen je cilj da se do kraja 2014. godine procenat pokrivenosti teritorije Srbije organizovanim upravljanjem otpadom poveća sa nešto manje od 60 procenata 2009. na 75 odsto“, rekao je on i naglasio da će do kraja ove godine taj cilj biti postignut.
     
    Prema njegovim rečima, to je bilo moguće zahvaljujući investiranju 800 miliona dinara koje je Ministarstvo za životnu sredinu prosledilo lokalnim samoupravama koje su nabavile komunalnu opremu i očistile divlje deponije.
     
    Dulić je kazao da će ove godine Ministarstvo za životnu sredinu izdvojiti 650 miliona dinara za izgradnju do 30 reciklažnih centara u kojima će otpad sakupljen u domaćinstvima separisati i potom slati ka reciklažnoj industriji.

    Zahvaljujući kampanji „Očistimo Srbiju“, kako je dodao, do danas je u reciklažnoj industriji zaposleno 7.000 ljudi koji rade na poslovima prikupljanja, transporta, separacije i reciklaže različitih otpada.
     
    Dulić je ocenio da se ulaganje dva miliona dinara, koje je prošle godine država dala za osnivanje portala koji će pratiti kampanju „Očistimo Srbiju“, isplatilo, jer je ušteđeno vreme i novac državne uprave, inspekcije i komunalnih preduzeća, koji zbog informacija na tom portalu lakše, brže i jednostavnije obavljaju svoj posao i imaju bolji pregled stanja u oblasti sakupljanja otpada.
     
    U prošlogodišnjoj akciji „Veliko spremanje Srbije“ očišćene su 3.842 lokacije. Iz prirode je uklonjeno više od 100.000 kubnih metara otpada, a u akciji je učestvovalo više od 208.000 građana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE