Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka: Smanjuje se broj zaraženih ešerihijom

    Nemački ministar zdravlja Danijel Bar izjavio je danas da se broj novih slučajeva zaraze enterohemoragičnom ešerihijom koli (EHEC) smanjuje i to je posredno pripisao činjenici da građani poštuju preporuke stručnjaka da u ishrani izbegavaju pojedine vrste povrća.

    Ministar je rekao da je Institut „Robert Koh“ uspeo da ograniči moguće izvore infekcije preporučivši građanima da se pridržavaju preporuka instituta, preneo je Dojče vele. 

    Istovremeno, Evropska unija žestoko kritikuje nemački krizni štab jer u EU ne razumeju zašto u Nemačkoj ima tako veliki broj ljudi ovlašćenih da daju izjave po pitanju zaraze EHEC jer jednom izjavu daje državni ministar, nekad institut, nekad vlada.   
     
    Neophodno je poboljšati izveštavanje i problem mnogi vide i u složenom nemačkom federalnom sistemu i raspodeli nadležnosti između federacije i saveznih pokrajina.

    „Veoma su bitne jasne, stalne strukture“, kazao je ministar zdravlja i zaštite životne okoline u Bavarskoj Markus Zeder.

     „Vlada treba da ima više ovlašćenja kako bi se omogućilo strožije upravljanje kriznim menadžmentom. To je neophodno posebno zbog činjenice da se ovakvi slučajevi stalno ponavljaju. Najpre je bila reč o svinjskom gripu, sada o Eheku. Bolesti, virusi, zaraze, bakterije ne poštuju regionalne granice“, rekao je Zeder.

    Evropski komesar za zdravlje Džon Dali je od nemačkih vlasti zatražio da poboljšaju saradnju sa stručnjacima EU kako bi konačno utvrdili izvor zaraze i pronašli pouzdane puteve za njeno zaustavljanje.

    Borba protiv bakterije Ehek je teška, a ništa manje nije lako rešiti ni gubitke u poljoprivredi jer se sveže povrće smanjeno prodaje i zemljoradnici u Evropi trpe teške gubitke. Komisija EU je najavila pomoć u prevazilaženju krize.

    „Važno je da pomoć stigne brzo bez birokratskih prepreka“, rekla je nemačka ministarka poljoprivrede Ilze Ajgner.

    Ministri poljoprivrede u okviru EU su se brzo dogovorili oko pomoći od 150 miliona evra koju je predložila EU.

    Na taj način će se kompenzovati 30 odsto gubitka koji su pretrpeli poljoprivrednici ali većina ministara smatra da pomoć mora da bude veća, prenio je Dojče vele.

    „Dobili smo razumnu sumu koja će u izvesnoj meri nadomestiti gubitke. Naravno da ne možemo da dobijemo pomoć koja bi 100 odsto nadomestila štetu, ali 30 odsto nije dovoljno“, ocenio je austrijski ministar poljoprivrede Nikolaus Berlakopovič.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE