Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vremenska prognoza bi mogla da ukaže na koleru

    Analizirajući trendove pojavljivanja kolere poslednjih godina u Zanzibaru, Tanzanija, stručnjaci Međunarodnog instituta za vakcine u Seulu su ustanovili da je ova bolest u vezi sa porastom temperatura i povećanjem padavina.

    Naime, kada se temperatura vazduha u proseku poveća za jedan stepen Celzijusa, slučajevi kolere u oblastima u kojima se ova bolest pojavljuje će se verovatno udvostručiti u naredna četiri meseca, utvrdili su seulski stručnjaci, a prenosi AFP.

    Takođe je otkriveno da malo povećanje padavina – za 200 mililitara po metru kvadratnom – ukazuje da bi moglo da dođe do znatnog porasta slučajeva bolesti tokom naredna dva meseca.

    Kolera je bolest koja izaziva dijareju i može da ima smrtonosan ishod naročito među osobama slabijeg imuniteta. Bolest često nastupa bez ikakvog upozorenja, a kad se simptomi pojave najčešće je kasno da vakcina bude efikasna.

    Uzrok je najčešće fekalna kontaminacija hrane ili vode. Bakterija kolere može da preživi u prirodnoj sredini, a nadolaženje vode olakšava njeno širenje, naročito u siromašnim oblastima s lošom sanitarnom infrastrukturom.

    Mogućnost da se na osnovu toplote vazduha i padavina predvidi izbijanje kolere bi mogla da smanji broj obolelih i spase mnnoge živote, ističe vođa istraživanja Rita Rejbern. Predviđanjem izbijanja kolere omogućilo bi se mobilisanje zdravstvenih timova i intenziviranje vakcinacije stanovništva.

    Kolera obično pogađa Podsaharsku Afriku i delove Jugoistočne Azije. Epidemija na Haitiju je u skorije vreme usmrtila 5.000 osoba, a eksperti upozoravaju da bi tokom ove godine od kolere moglo da oboli 800.000 ljudi.

    Ono što naročito zabrinjava je činjenica da pri povećanju prosečne dnevne temperature za samo jedan stepen – sa 23 na 24 stepena Celzijusa – dolazi do udvostručenja broja obolelih, a prema predviđanjima klimatskih stručnjaka, do kraja ovog veka prosečne temperature će se globalno povećati između 1,4 i 5,8 stepeni Celzijusa.

    To bi značilo da bi učestalost kolere u Africi i Aziji mogla da postane znatno veća nego dosad.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE