Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počele probe za „Grka Zorbu“

    U Pozorištu na Terazijama 31. juna održana je prva čitačka proba za predstavu „Grk Zorba“, koju naš jedini muzički teatar priprema u saradnji sa festivalom Budva Grad Teatar.

    Prema motivima romana Nikosa Kazancakisa, dramatizaciju je napisao Periša Perišić. Adaptaciju i režiju radi direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović. 

    Čuveni Zorba biće Desimir Stanojević, a u ansamblu su Slobodan Stefanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Jovičić, Vladan Savić i drugi. U predstavi učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama. Aranžer i dirigent je Vojkan Borisavljević, a koreograf Snežana Zablaćanski. 

    Do sredine jula probe će se održavati u Pozorištu na Terazijama, a zatim će biti nastavljene u Budvi gde će biti i premijera krajem jula. 

    Prvo izvođenje ovog baleta, pod nazivom „Aleksis Zorbas“ priredio je grčki kompozitor Miksa Teodorakis, prema istoimenom romanu Kazancakisa, koji je doživeo i nekoliko veoma popularnih filmskih verzija. 

    U Srbiji je „Grk Zorba“ prvi put postavljen 1. decembra 1994. godine, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ovoj premijeri prisustvovao je i sam Teodrakis koji je poklonio notni materijal i autorska prava za izvođenje SNP-u. 

    Jubilarni, dvadeset peti Budva Grad teatar 8. jula otvoriće komad „Kanjoš Macedonović“ u režijiVide Ognjenović, koja je ovu predstavu postavila i 1989. godine. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE