Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zatvara se deponija u centru Šapca

     
    Centralna komunalna deponija otpada smeštena u samom centru Šapca uskoro će biti zatvorena. Projekat, koji je, kako tvrde stručnjaci, prihvatljiv i ekonomski i u pogledu zaštite zdravlja ljudi, vredan je 450 miliona dinara.


    U narednih nekoliko godina, Šapčani će rešiti najveći ekološki problem, jer će zatvoriti centralnu komunalnu deponiju otpada smeštenu u samom jezgru grada.

    Tim stručnjaka predstavio je projekat vredan 450 miliona dinara, prihvatljiv ne samo ekonomski već i u pogledu zaštite zdravlja ljudi.

    Već dve decenije, svakog dana na deponiju „Dudara“ dopremi se oko 100 tona đubreta. Iako nadležna služba otpad na 20 hektara uredno prekriva zemljom, zaštitni sloj ne sprečava isparavanje gasova neprijatnog mirisa koji su nepodnošljivi i za stanare i za posetioce plaže „Stari grad“.

    „Ja živim u ovom gradu od rođenja. Uvek se osećalo, ali ovo sada je strašno. Ne smem prozore da otvorim“, kaže Olivera Tešić iz Šapca.

    Projekat zatvaranja predviđa prebacivanje smeća sa deset hektara na drugu polovinu, pri čemu će očišćena biti pretvorena u zonu sporta i rekreacije, a na drugoj polovini radovi će trajati tri godine kako bi sleganjem postala livada.

    „Radovi na izolaciji deponije, postavljanje slojeva betonskog tepiha i geotekstila koji sprečavaju i obezbeđuju to da atmosferske vode ne dođu u dodir i ne prodru u telo deponije“, kaže autor projekta Titomir Obradović.

    Ukoliko se obezbedi novac iz predpristupnih fondova EU, radovi bi mogli da počnu iduće godine. Šapčani bi se, ne samo oslobodili rizika od požara i ugrožavanja zdravlja, već bi i zaboravili stare navike.

    „Ovaj novi projekat zatvaranja i sanacije upravo treba da omogući da se saniraju posledice jednog takvog upravljanja otpadom i jedne, sad se potvrdilo, loše odluke“, kaže koordinator za gradnju regionalne deponije Nenad Tomić.

    U Šapcu je u toku gradnja transfer stanice iz koje će se komunalni otpad odvoziti na novu regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

    Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević kaže da očekuje da će početak eksploatacije nove regionalne deponije biti moguć krajem ove godine.

    „Smeće i komunalni otpad iz Šapca će krenuti put nove deponije krajem ove godine, što istovremeno znači početak kraja postojeće gradske deponije“, kaže Milošević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE