Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija će podržati „Južni tok“

    Evropska komisija će podržati nacrt izgradnje gasovoda iz Rusije u Evropu – „Južni tok“, izjavio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u toku prezentacije projekta u Briselu.

    Svesni smo značaja „Južnog toka“ kao načina diferzifikacije isporuka, kako za Rusiju, tako i za Evropu, rekao je u sredu Etinger, javlja „Glas Rusije“.

    „Južni tok“ je razrađen radi diverzifikacije maršruta isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima. Cevovod će biti sproveden kroz akvatorijum Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope. Izgradnja treba da započne 2013. godine.

    Međuvladini sporazumi su veće potpisani sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

    Nemački koncern „E.On“ može da postane još jedan učesnik projekta “Južni tok“. O takvoj mogućnosti je govorio šef „Gazproma“ Aleksej Miler na prezentaciji u Briselu.

    U projektu na paritetnim načelima sada učestvuju ruski „Gazprom“ i italijanski „Eni“. Očekivanja su da će se do kraja godine priključiti francuski „EdF“ i nemački „Vinteršal“ sa 10 i 15 odsto učešća.

    Rusija se nada da će EU dati projektu „Južni tok“ status prioriteta u okviru programa Transevropske transportne magistrale, izjavio je ministar energetike Rusije Sergej Šmatko u Briselu, a Aleksej Miler je dodao da „Južni tok“ treba prihvatiti ne kao projekat, ideju, već kao izgradnju koja je već započela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE