Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završen projekat RGZ i EU „Izrada digitalnih ortofoto planova Republike Srbije“


    Zajednički projekat Republičkog geodetskog zavoda i Delegacije EU pod nazivom “Izrada digitalnih ortofoto planova Republike Srbije ” zvanično je završen.
    Projekat se realizovao u okviru donatorskog CARDS programa Evropske Unije i njegova zvanična implementacija je započela 2005. godine, dok su prva aerofotogrametrijska snimanja započela 2007. godine. Projekat je uspešno završen u decembru 2010. godine.
    Projektom je obuhvaćena izrada digitalnog ortofotoa u tri rezolucije, i to  40 cm na celokupnom području Srbije ukupne površine 70 600 km2 (izuzev Kosova i Metohije), zatim područja izrade digitalnog ortofotoa od 20 cm rezolucije i područja grada Beograda, 20 cm na području 194 katastarske opštine čiji premer nije u državnom koordinatnom sistemu ukupne površine 6 260 km2 i 10 cm na 166 gradskih područja ukupne površine 3 200 km2.
     Realizacija ovog projekta je omogućila ažurne i kvalitetne prostorne podatke homogene tačnosti za celu teritoriju Srbije, kao i razvoj kapaciteta Republičkog geodetskog zavoda, unapređenje tržišta nepokretnosti i podsticaj ekonomskom, socijalnom i pre svega održivom razvoju društva kroz obezbeđenje aktuelnih informacija o prostoru.
     Republički geodetski zavod je posebna republička organizacija u čijoj su nadležnosti državni premer, geodetski radovi, katastar nepokretnosti, katastar vodova, topografsko-kartografska delatnost,  kao i drugi poslovi definisani zakonom.
     

    RGZ je institucija odgovorna za izradu, održavanje i distribuciju georeferentnih/geoprostornih podataka na teritoriji Republike Srbije i preuzima vođstvo u razvoju nacionalne geoinformacione politike. Jedan od ciljeva Republičkog geodetskog zavoda je da svim korisnicima podataka o prostoru pruži što kvalitetnije usluge.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE