Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trudnice pušači rađaju astmatičare?

    Mame koje puše za vreme trudnoće mogu da izmene bebin DNK čime su one sklonije dobijanju astme, navodi novo istraživanje.
     
    Stručnjaci već znaju da su deca čije su mame pušaći osetljivija i lakše dobijaju napade astme i šištanja pluća ali konkretni razlozi nisu baš najjasniji.

    Nova studija sada ukazuje na mogućnost da su bebini geni izmenjeni, što pogađa ćelije u organizmu još pre njenog rođenja. To je proces koji se zove DNK metilacija.

    Stručnjaci su primetili da DNK metilacija menja AXL gen koji igra važnu ulogu u dobijanju raka ali i utiče na način borbe tela sa infekcijama.

    “Zaključili smo da nerođene bebe čije su mame pušači imaju 2,3 % veće šanse za povećanu DNA metilaciju u AXL genu,” kaže profesorka Keri Breton, sa Kalifornijskog univerziteta.

    “Ovi rezultati potvrđuju prethodna istraživanja da izlaganje dimu iz cigare tokom trudnoće takođe remeti nivoe DNK metilacije.”

    Ukupno je 173 dece bilo uključeno u istraživanje, a njihove majke i bake su davale odgovore na konkretna pitanja. Bili su prikupljeni i uzorci DNK sa obraza majki i dece radi ispitivanja.

    Rezultati su pokazali da su promene u AXL genu povezane sa pušenjem majki dok je beba još bila u materici, ali kada se radi o bakama koje puše, nisu pronađene nikakve veze.

    Međutim prethodne studije su pronašle vezu između baki koje puše sa povećanom mogućnošću od dobijanja astme kod unučića.

    Poslednje istraživanje ukazuje i na to da su devojčice više od dečaka ugrožene ako njihove mame puše.

    Dr Breton želi još da istraži kako spoljni faktori utiču na nerođene bebe.

    “Spoljni faktori su vrlo važni za bebu koja je još u materici, a važno je i kako oni utiču na DNK metilaciju pre rođenja,” rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE