Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obnovljena Narodna biblioteka Srbije

    Posle tri i po godine rada i uloženih skoro 430 miliona dinara, danas su ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i u pravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sreten Ugričić predstavili završeni rekonstruisani enterijer NBS.

    Ministar Marković je podsetio da je Dan svetih Ćirila i Metodija koji se obeležava u celom slovenskom svetu kao Dan slovenske pismenosti i kulture i da je primereno da se baš danas predstavi javnosti korisnički deo NBS.
     
    On je citirao zapis Nikodima Pećkog jednog od srednjevekovnih poglavara Srpske pravoslavne crkve koji je bio i iguman manastira Hilandar a gde je, pre neki dan, imao priliku da ga pročita da će „svemogući Bog pomoći ako mi trud pokažemo“. Ministar je konstatovao da je komplikovani ali važan posao na rekonstrukciji biblioteke taj „pokazani trud“.
     

    Država završila obavezu


    Marković je naglasio da je država svoju obavezu završila.
     
    „Država mora da ustanovi praksu da započete poslove završi i građanima podnese izveštaj, jer sredstva koja se ulažu, nisu sredstva države, već novac građana. Kada novac jedva skupimo, jer smo siromašna zemlja, a znajući do koje mere je kultura važna i do koje mere je važno da ustanove funkcionišu, mi moramo da podnesemo izveštaj i moramo da završimo posao“, rekao je ministar kulture.
     
    On je najavio da će tako biti urađeno sa svim institucijama kulture koje treba rekonstruisati, obnoviti. „Pokazaćemo da je Srbija, iako siromašna, država koja ispunjava svoje obaveze, ali očekuje i od onih koji rukovode i rade u njima da nastave i izvršavaju svoj deo posla“, podvukao je Marković.
     
    On je apelovao na nadležne službe da ubrzaju izdavanje upotrebnih dozvola da se ne bi dugo čekalo da se zgrada preda na upotrebu onima od čijeg je novca obnovljena. „Korisnici će svojim ulaskom, u stvari, otvoriti biblioteku i učiniti da ona oživi, poručio je ministar kulture.
     
    Upravnik NBS se zahvalio svim ministrima tokom čijih mandata se ovaj veliki projekat obnove NBS odvijao, prvi nakon njenog otvaranja pre više od četiri decenije. On je naveo da je projekat potpisao arhitekta Zoran Radojčić koji je pobedio na javnom konkursu i da obuhvata prostore namenjene korisnicima : ulazni hol, kafeteriju, atrijum foaje, glavnu čitaonicu sa 378 mesta, multimedijalnu za slepe, naučnu za specijalne kolekcije sa blizu 600 mesta.
     

    Ugrađivanjem čelične konstrukcije spuštenog plafona bitno je unapređen kvalitet ventilacije, klimatizacije i osvetljenja što je pre bio jedna od glavnih problema. Na svim nivoima izgrađeni su novi mokri čvorovi, zamenjene su sve instalacije – grejanje, struja, voda, postavljena računarska mreža…
     
    Nakon rekonstrukcije, NBS je dobila funkcionalno unapređenih 6000 metara kvadratnih u okviru kojih je za 50 odsto povećan kapacitet čitalačkih mesta.
     
    Ugričić nije propustio da navede šta se uporedo sa rekonstrukcijom događalo u NBS tokom proteklog perioda kada je njen sajt „posetilo“ 15 miliona korisnika .
     
    Kataloški je obrađeno 65.000 primeraka knjiga pristiglih putem obaveznog primerka, u druge biblioteke je distribuirano 169.000 knjiga, a CIP je urađen za 31.500 naslova.
     
    Nova odeljenja


    Otvoreno je novo, obnovljeno Odeljenje za konzervaciju i zaštitu sa novom opremom i sada predstavlja najmoderniju laboratoriju te vrste u Srbiji. Odeljenja posebnih fondova Bibliografsko odeljenje, Odeljenje za izdavaštvo, Odeljenje za naučne informacije, Odeljenje za razvoj Digitalne NBS… radili su „punom parom“ postižući značajne, pažnje vredne, rezultate.
     
    Ugričić je sa žaljenjem konstatovao da je morao nezasluženo da izostavi mnoge druge aktivnosti koje su se odvijale dok, kako su neki voleli da kažu, NBS „nije radila “ i zapitao se šta bi tek bilo „da su radili “ .
     
    Nakon razgledanja celog rekonstruisanog prostora Ugričić je Tanjugu izjavio da već od sutra počinje prikupljanje potrebnih dokumenata radi dobijanja upotrebne dozvole za zgradu.
     
    Uporedo počinje instaliranje najsavremenije elektronske opreme koja je vredna 250.000 evra i dobijena je kao donacija. Počeće njeno testiranje i obuka svih koji će je koristiti jer ni bibliotekari ni postojeće tehničko osoblje nemaju prethodnog iskustva sa tako savremenom tehnologijom.
     
    On je odbio da decidirano kaže kada će u NBS ući prvi korisnici, ali je izrazio očekivanje da će to biti 1. septembar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE